Στη γραμμή Ερντογάν κινείται και ο «εκλεκτός» του για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη νεοοθωμανική ατζέντα με στόχο τη δεξαμενή των εθνικιστικών ακροατηρίων ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι τα Σκόπια. Η Κωνσταντινούπολη είναι το Σεράγεβο. Η Κωνσταντινούπολη είναι η Κομοτηνή, η Ξάνθη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η σύνοψη των Βαλκανίων. Είναι η πατρίδα όλων μας», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική του μέντορα Ερντογάν και αποκαλύπτοντας εντέλει πόσο σημαντική θεωρείται η Πόλη για το «σύστημα» του Τούρκου προέδρου.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκικές εκλογές µε µπλόφες και παρασκήνιο: Οι δημοτικές κάλπες της 31ης Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς του Ερντογάν µε τον Ιµάµογλου

Τουρκία: Μάχη Ερντογάν - κεμαλιστών στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Και αυτό καθώς αν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος πάρει αυτές τις εκλογές, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική διευθύνουσα τάξη θα έχει κερδίσει μία σημαντική μάχη έναντι των κεμαλιστών. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ καταφέρει να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Πόλη, τότε ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει καταφέρει να ξεριζώσει το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στην παντοκρατορία που θέλει να χρίσει στο εσωτερικό, εξουδετερώνοντας παράλληλα τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο νυν δήμαρχος φαντάζει σε αυτή τη φάση και με τα χάλια που έχει η πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση ως ο βασικός αντίπαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον διάδοχό του, αν πιστέψουμε αυτά που λέει ότι πρόκειται να αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της θητείας του.

Η σημασία της Κωνσταντινούπολης 

Η Κωνσταντινούπολη όμως αποκτά εξέχοντα ρόλο για τους ερντογανικούς γενικότερα και εννοούμε το τμήμα της επιχειρηματικής τάξης που συστοιχίζεται την τελευταία εικοσαετία γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το 1/3 των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Για την ώρα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προηγείται με δύο μονάδες σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα δημοσκοπήσεων.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει 41,9% και ο Μουράτ Κουρούμ 39,8%. Ωστόσο ο νυν δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει πολύ αρνητικά δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποκρύψει κατά τη δήλωση «Πόθεν Έσχες» τρεις βίλες αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών. Σε δήλωσή του ο Ιμάμογλου παραδέχθηκε την ύπαρξή τους, είπε όμως ότι δεν ανήκουν στον ίδιο αλλά στην εταιρεία του.

Από την άλλη, τα ΜΜΕ του Ταγίπ Ερντογάν προβάλλουν συστηματικά τις εξαγγελίες Κουρούμ για ένα οικοδομικό πρόγραμμα-μαμούθ με πολλές χιλιάδες νέες κατοικίες, διαμερίσματα και έργα υποδομής. Σε κάθε περίπτωση ο 52χρονος Ιμάμογλου φιλοδοξεί να καταφέρει τελικά μία ακόμη νίκη επί του ΑΚΡ ώστε να εδραιωθεί στην τουρκική κοινή γνώμη ως ο κορυφαίος αντίπαλος του Ερντογάν. Αν όχι, τότε αναπόφευκτα θα περιέλθει στην αφάνεια και δύσκολα θα επανακάμψει στο προσκήνιο για να θέσει με αξιώσεις υποψηφιότητα με στόχο την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή