Σάλος έχει δημιουργηθεί με την ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά ότι «η Χαμάς [αγαπάει] τον Μπάιντεν», με τον Πρόεδρο της χώρας, Ισάακ Χέρτζογκ, να επικρίνει τον Ιταμάρ χαρακτηρίζοντας το σχόλιό του ως «ανεύθυνο».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας δημοσίευσε στο Χ (πρώην Twitter) χρησιμοποιώντας το emoji της κόκκινης καρδιάς σε μία προσπάθεια να περιγράψει τη σχέση των ΗΠΑ με τη Χαμάς, ύστερα από την ηχηρή προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν να ασκήσει βέτο στις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, σε περίπτωση που ο IDF συνεχίσει τις επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα.

Η ανάρτηση του Ιταμάρ Μπεν - Γκβίρ

Ο Χέρτζογκ λέει ότι το σχόλιο θα μπορούσε να «βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «αβάσιμες, ανεύθυνες, προσβλητικές δηλώσεις» θα πρέπει να αποφεύγονται. «Ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες και απογοητευτικές στιγμές μεταξύ φίλων και συμμάχων, υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές», πρόσθεσε.

Ο Χέρτζογκ συνέχισε ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που είναι «ένας σπουδαίος φίλος του κράτους του Ισραήλ και που το έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα του πολέμου» Πολιτικοί ηγέτες στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν την Πέμπτη την αποφασιστικότητα της χώρας να εξαλείψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που κρατά η οργάνωση, μετά την προειδοποίηση Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της. Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς. Ο συνάδελφός του βουλευτής του Λικούντ Ντούντι Αμσαλέμ προειδοποίησε ότι «όποιος σκοτώνει Εβραίους θα πεθάνει», υπονοώντας ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει απτόητο.

«Καρφιά» από την αντιπολίτευση για τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη «νίκη επί της Χαμάς και την επιστροφή των αιχμαλώτων» και επέκρινε, όπως είπε, την παρουσία εξτρεμιστών υπουργών, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Iταμάρ μπεν Γκβιρ.

«Αν ο Νετανιάχου δεν απολύσει τον Μπεν-Γκβίρ σήμερα, θέτει σε κίνδυνο κάθε στρατιώτη του Ισραήλ και κάθε πολίτη στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Λάπιντ.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ο Μπάιντεν δέχτηκε κριτική. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι η απόφαση ήταν παρόμοια με τη «Χιροσίμα και το Ναγκασάκι...». «Εάν σταματήσουμε τα όπλα που είναι απαραίτητα για την καταστροφή των εχθρών του κράτους του Ισραήλ σε μια περίοδο μεγάλου κινδύνου, θα πληρώσουμε τίμημα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Είναι παράλογο. Δώστε στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να πολεμήσει τον πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει», είπε.