Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα μετά την αποχώρηση από το Κάιρο της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνονται προβλήματα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να μην αποσταλεί φορτίο με όπλα και πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη ότι «ελπίζει» πως ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Dr. Phil Primetime»«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».


Ο ισραηλινός στρατός έχει επάρκεια όπλων και πυρομαχικών

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός τους, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. Όπως διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια πυρομαχικών: «Ο στρατός διαθέτει τον απαραίτητο οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει, κι επίσης για τις αποστολές στη Ράφα. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, πως θα αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων όπλων στην περίπτωση που ο στρατός του Ισραήλ προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, ο Χαγκαρί επέμεινε στο ότι οι σχέσεις των δυο συμμάχων παραμένουν εξαιρετικά στενές. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: «Οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια (…) άνευ προηγουμένου στο κράτος του Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις (του) κατά τη διάρκεια του πολέμου», συμπληρώνοντας πως τυχόν διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Ισραήλ «έχει συμφέροντα ασφαλείας, ωστόσο είμαστε επίσης ενήμεροι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και θα συνεχίσουμε να δρούμε με τρόπο» που τα εξυπηρετεί, επέμεινε.

Ισραήλ: Σκότωσαν 50 παλαιστίνιους μαχητές

Τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περίπου πενήντα ένοπλους αφότου άρχισαν να διεξάγουν χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε το επιτελείο χθες βράδυ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του στρατού του Ισραήλ, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα 150.000 Παλαιστίνιοι από το ανατολικό τμήμα της Ράφας αφότου άρχισε αυτή που ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει «περιορισμένη» επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, κλείνοντας τη βασική πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Ράφα εντοπίστηκαν δέκα υπόγειες σήραγγες και γίνονται προετοιμασίες για να ανατιναχθούν, πρόσθεσε ο στρατός.

Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι χθες Πέμπτη τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, όταν μπήκαν σε σήραγγα παγιδευμένη με εκρηκτικά. Στη συνέχεια διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.


Χαμάς: «H μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του Ισραήλ»

Από τη πλευρά της η Χαμάς, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, σχολίασε πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή της προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αναφέρει: «Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής». Το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.