Μετά την έκδοση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, η Εισαγγελία Εφετών Λαμίας μελετάει τοΝ φάκελο της υπόθεσης και αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά πληροφορίες, ο εισαγγελέας Λαμίας στην έφεσή του θα αναφέρει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση. Και αυτό γιατί δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω Διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Αντιδρά η οικογένεια του Παύλου Φύσσα 

Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση για αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου εκφράζουν οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Στη δήλωσή τους γίνεται λόγος για απόφαση η οποία συνιστά «μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα επισημαίνουν πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας από την προφυλάκισή του μέχρι και σήμερα και ζητούν να υπάρξει έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης.


Αναλυτικά η δήλωση των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα έχει ως εξής:

«Η αποφυλάκιση με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία "μάτωσε" την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη, μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε "υπερήφανος για τις ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…" και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες, σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου, αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α παλεύουν για τη δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές Αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Μάιος 2024

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Μαρίνα Δαλιάνη

Αργύρης Συρίγος».

Τι αναφέρει η απόφαση για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Το δικαστικό συμβούλιο του επέβαλε μεταξύ άλλων τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Περιφέρεια Αττικής, της εμφάνισης στο Α.Τ. τόπου διαμονής μία φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Διαφώνησε ο εισαγγελέας

Αντίθετη άποψη είχε ο εισαγγελέας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, εντούτοις εισηγήθηκε την παραμονή του στη φυλακή, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία, μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει στο βούλευμά του ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.