Bροχές, καταιγίδες και μικρή πτώση θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  του καιρού σήμερα, Παρασκευή (10/5). Σχεδόν σε όλη τη χώρα θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα εμφανιστούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς και την Κρήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην την επόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 35 βαθμούς.

Καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές σήμερα

Oι βροχές και οι καταιγίδες που έπληξαν χθες κυρίως τα δυτικά και βόρεια αναμένεται να συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος της χώρας και σήμερα με έμφαση κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας (10/05) θα είναι:
  • Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, στα δυτικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονες και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής.
  • Η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.
  • Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές. Οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης κοντά στην επιφάνεια θα είναι χαμηλές.
  • Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο όπου θα πνέουν με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.
  • Η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.
Η παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζει τον αθροιστικό υετό 3ώρου την Παρασκευή 10/05 μεταξύ 06:00-09:00, 12:00-15:00, 18:00-21:00 και 21:00-00:00.


p06


Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, σήμερα βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα) και την Κρήτη.



Πάντως, σύμφωνα με το windy, περισσότερες καταιγίδες θα έχουμε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική.

Προβλήματα χθες στη Θεσσαλονίκη από την έντονη βροχόπτωση

Χθες το απόγευμα τουλάχιστον 25 κλήσεις, οι περισσότερες για άντληση υδάτων, δέχθηκε η Πυροσβεστική μετά την καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν το κέντρο της πόλης. Με τη βοήθεια των πυροσβεστών απομακρύνθηκε ηλικιωμένη από το σπίτι της και μια μητέρα με το παιδί της από αυτοκίνητο.

Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης και στον Περιφερειακό. Απροσπέλαστη είναι η Αγίων Πάντων, κάτω από τη γέφυρα.

Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης έπεσαν δέντρα, ενώ στην Κουντουριώτου και απέναντι από τα δικαστήρια τα ορμητικά νερά από τους δρόμους μπήκαν στα ισόγεια καταστήματα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
Thesstoday - «Ποτάμι» ο δρόμος έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Κομφούζιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ισχυρή νεροποντή στη Θεσσαλονίκη
Ισχυρή νεροποντή στη Θεσσαλονίκη
Ισχυρή νεροποντή στη Θεσσαλονίκη

440850478_291507087347239_899223052208251478_n-2-696x928
441216198_1370510820277515_4661426929967031744_n-696x522
441263064_418388587621691_179977425755142353_n-696x392
chalazi5
dentro
vroxi_dromoi_plimmira
vroxi_dromoi_plimmira2-1

Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται κύμα καύσωνα από τις 15 Μαΐου

Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στην κακοκαιρία των επόμενων 48 ωρών, ωστόσο σημείωσε πως σε μία εβδομάδα αναμένεται να έρθει το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα της χρονιάς.

Αρχικά, για αύριο κυρίως, ανέφερε πως η θερμοκρασία θα πέσει τουλάχιστον 6 βαθμούς ως προς τη μέγιστη τιμή, ενώ αναμένονται ισχυρά φαινόμενα κυρίως στην ορεινή Κρήτη, αλλά και στα βόρεια της χώρας (Ηπειρος και δυτική και κεντρική Μακεδονία).

Από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ένα αρκετά πιθανό σενάριο για υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ίσως, μετά τις 15 του μηνός, να έρθει το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα. Υπάρχει μια διχογνωμία στα μοντέλα, αλλά δείχνουν ότι στα κεντρικά και τα νότια είναι πιθανόν να έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Είναι κάτι όμως που θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d155uzgyte95)

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, Παρασκευή (10/5). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15nc9kbakkh)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι και απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 11 Έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 Έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα στη βόρεια Εύβοια και την βορειοανατολική Στερεά θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ


Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Έως τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική Κρήτη.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφορ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι οπότε και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στις Σποράδες 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤO ΣΑΒΒΑΤΟ 11-05-2024

Ο καιρός προβλέπεται άστατος με αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα. Βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τοπικά τους 23 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-05-2024

Ο καιρός προβλέπεται βελτιωμένος με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους στα ορεινά.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά 3 με 5 μποφόρ, στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-05-2024

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με την εκδήλωση όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


«Καμπανάκι» των ειδικών για τα προβλήματα στην υγεία από την αφρικανική σκόνη

Το τρίτο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης μέσα σε έναν μόλις μήνα βιώνει η χώρα μας, με το υπουργείο Υγείας πλέον να βρίσκεται σε επιφυλακή και να εκδίδει οδηγίες για τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η σκόνη από την Αφρική φαίνεται πως είναι τον τελευταίο μήνα μόνιμη κάτοικος Ελλάδας, αφού μία ακόμη φορά επισκέπτεται και καλύπτει από άκρη σε άκρη τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφρικανική σκόνη επηρεάζει περισσότερο μωρά και παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ερεθισμός στα μάτια , πονόλαιμος και καταρροή, ενώ μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως επίμονο βήχα και δύσπνοια

Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός για το φαινόμενο καθώς για μία ακόμη φορά εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά. Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να περιορίζουν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν έξω και να μην ανοίγουν τα παράθυρα στο σπίτι.

Οι ειδικοί θα παρατηρούν τη συγκέντρωση των σωματιδίων της σκόνης στην ατμόσφαιρα και αναλόγως θα προτείνουν μέτρα προστασίας για τους πολίτες. Μάλιστα αν παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων για ένα 24ωρο τότε προβλέπεται ακόμη και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15ais9547v5)