Από μία ιστορική γεωμαγνητική καταιγίδα επηρεάστηκε η Γη, με το φαινόμενο να κάνει την επανεμφάνισή του ύστερα από δεκαετίες. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σε βαθμό που ήταν ιδιαίτερα διακριτό, όχι όμως της έντασης που καταγράφηκε σε βορειότερες χώρες του πλανήτη. 

Συγκεκριμένα, το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνιση του πάνω από τον ουρανό της Χαλκίδας, όπου παρατηρήθηκε να έχει ένα ελαφρύ κόκκινο με ροζ χρώμα.


Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και από την Κέρκυρα, όπου εκεί το φαινόμενο εμφανίστηκε με ακόμα πιο έντονα χρώματα.

Η «δειλή» εμφάνιση του βόρειου σέλαος στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Θοδωρή Κολυδά το βόρειο σέλας έκανε την εμφάνισή του και στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης βόρειου σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η χθεσινή ήταν η 13η.



Γεωμαγνητική Καταιγίδα: Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Ο ουρανός γέμισε με ζωηρά χρώματα πράσινου, ροζ και μωβ από το βόρειο σέλας στις ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής, αφού μια τεράστια ηλιακή κηλίδα εκτόξευσε ηλιακές εκλάμψεις, οδηγώντας σε δραστηριότητα γεωμαγνητικής καταιγίδας που έφτασε στο επίπεδο 5, δηλαδή «ακραίο».

Έπειτα από μια σύντομη πτώση στα επίπεδα 3 και 4, η ηλιακή δραστηριότητα επανενεργοποιήθηκε το Σάββατο και οι καταιγίδες επέστρεψαν στο επίπεδο 5, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος (SWPC) της NOAA. Το SWPC ισχυρίστηκε ότι μια άλλη σειρά από αντίστοιχες καταιγίδες αναμένεται να φτάσουν στη Γη το απόγευμα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, μέλη της επιστημονικής κοινότητας ισχυρίζονται ότι το βόρειο σέλας μπορεί να είναι ορατό από το βράδυ της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μεγάλο μέρος του βόρειου μισού των ΗΠΑ και ίσως μέχρι την Αλαμπάμα αλλά και τη Βόρεια Καλιφόρνια.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει για τους αστροναύτες.


Φωτογραφία από @OFA_Astronomy /X (twitter)