Υλικά για αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο

  • 2 κιλά αρνί από σπάλα, σε μικρά κομμάτια
  • 12 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο (δες πώς τις καθαρίζουμε εδώ)
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ακαθάριστες (ή όσες θέλουμε)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 ml κρασί λευκό
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • χυμός από 1 - 2 λεμόνια ή όσο μας αρέσει
  • 6 κρόκοι αυγών
  • αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο

Συνταγή για αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο 

  • Αλατίζουμε το αρνί και το σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις μεριές.
  • Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το αρνί από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.
  • Πετάμε όλο το περιττό λίπος, εκτός από 1 κουτ. σούπας, και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  • Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο, τη δάφνη, το κρασί και 200 ml νερό.
  • Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, ξαφρίζουμε για 10 λεπτά περίπου - όχι με τρυπητή κουτάλα.
  • Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Τότε, το κρέας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
  • Σβήνουμε τη φωτιά. Πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και το δαφνόφυλλο.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τους κρόκους των αυγών (ή ολόκληρα τα αυγά) με το χυμό λεμονιού.
  • Ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά, ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο, με μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.