Σαν κόκκοι χρυσού, οι σπόροι του κακάο ανεβάζουν καθηµερινά την αξία τους στο «χρηµατιστήριο» των προϊόντων διατροφής, επηρεάζοντας δραµατικά το κόστος παραγωγής για τις βιοµηχανίες και τις βιοτεχνίες που χρησιµοποιούν ως πρώτη ύλη τη σοκολάτα σε µια περίοδο αυξηµένης κατανάλωσης, λόγω του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα, αλλά και ενόψει του καλοκαιριού, όταν αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση παγωτού.

Διαβάστε ακόμα: Κακάο: 700 δολάρια αύξηση σε 24 ώρες - Τι φέρνει η ραγδαία άνοδος

«Προϊόν πολυτελείας» η σοκολάτα

Οι τιµές των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών -και όχι µόνο αυτών- στα ζαχαροπλαστεία αναµένεται φέτος να εκτιναχθούν και να πλησιάσουν ακόµη και τα 30 ευρώ/τεµάχιο. Πάντως, µέσω της «Α», ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Επαγγελµατοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλύκος, εκτιµά ότι το πρόβληµα δεν θα είναι εµφανές µέχρι το Πάσχα, καθώς «θα δουλέψουµε µε αποθέµατα πρώτης ύλης», όπως λέει χαρακτηριστικά. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι από το φθινόπωρο «θα εξαφανιστεί το κακάο και η σοκολάτα από τα ράφια», ενώ διεθνείς αναλυτές σηµειώνουν ότι οι σηµαντικές αυξήσεις τιµών που καταγράφονται σήµερα θα περάσουν στη λιανική τους επόµενους έξι µήνες, καθιστώντας τη σοκολάτα «προϊόν πολυτελείας» και ωθώντας τις βιοµηχανίες σε µείωση τόσο των ποσοτήτων κακάο που χρησιµοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή όσο και των συσκευασιών των προϊόντων τους. Η άνοδος στα προθεσµιακά συµβόλαια πώλησης κακάο είναι πρωτοφανής φέτος. Τις τελευταίες ώρες εκτοξεύτηκαν ακόµη και πάνω από τα 10.000 δολάρια ανά µετρικό τόνο στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, µια άνοδος που έρχεται να προστεθεί στο προηγούµενο άλµα σχεδόν κατά 50%, που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Στα τέλη ∆εκεµβρίου η τιµή του κακάο δεν ξεπερνούσε τις 4.000 δολάρια/µετρικό τόνο, ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2024 η άνοδος στην τιµή των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης απέκτησε υπερβολικά χαρακτηριστικά λόγω και της εµπλοκής hedge funds στο κερδοσκοπικό παιχνίδι, µε αποτέλεσµα να υπερδιπλασιάσουν την αξία τους σε λίγες εβδοµάδες.

kakaaoooooooo

Oι καιρικές συνθήκες ανεβάζουν τις τιμές του κακάο

Σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές, η άνοδος των τιµών του κακάο αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην περιορισµένη παραγωγή λόγω µη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσµο, αντιµετωπίζει υψηλότερες από τις συνήθεις θερµοκρασίες, οι οποίες θα µπορούσαν να παρατείνουν την έλλειψη βροχοπτώσεων, κάτι που έχει άµεση επίπτωση στο µέγεθος και την ποιότητα του καρπού. Στην Γκάνα, που αποτελεί τη δεύτερη µεγαλύτερη χώρα-παραγωγό κακάο, οι κακές συγκοµιδές λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε καλλιέργειες έχουν δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στους παραγωγούς. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το El Nino, το οποίο προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις τον ∆εκέµβριο, µε αποτέλεσµα να καταστραφούν οι καλλιέργειες. Και από την Αφρική, ενόψει Πάσχα και υψηλής ζήτησης λόγω σοκολατένιων αυγών και άλλων ειδών, το πρόβληµα θεωρείται βέβαιο ότι θα «χτυπήσει» και τη χώρα µας. Πέρσι, ένα µεσαίο σοκολατένιο αυγό κόστιζε από 17 έως 25 ευρώ - φέτος, όπως προβλέπουν οι ζαχαροπλάστες, θα αγγίξει σίγουρα και ίσως ξεπεράσει τα 28 ευρώ. Αλλά και µετά το Πάσχα το πρόβληµα θα αποτυπωθεί στην αγαπηµένη µικρών και µεγάλων, τη σοκολάτα.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».