Παρά την γκρίνια για την ακρίβεια και τα αυξηµένα κόστη σε µετακίνηση, διαµονή και εστίαση, η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα προµηνύεται... εκρηκτική!

Τόσο στην αεροµεταφορά όσο και στην ακτοπλοΐα οι κρατήσεις κινούνται άνω του 60% µε 70%, ενώ ανοδική πορεία καταγράφεται και στη µετακίνηση µε Ι.Χ. και τουριστικά λεωφορεία. Αν και πολλοί αναµένεται να ταξιδέψουν την τελευταία στιγµή, η αγορά στα τουριστικά πακέτα είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, ειδικά από τη Μ. Παρασκευή µέχρι και τη ∆ευτέρα του Πάσχα. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της  Οµοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσµων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισµού (FEDHATTA), η ταξιδιωτική κίνηση, φέτος, είναι σηµαντικά αυξηµένη σε σχέση µε το Πάσχα του 2023. Το συµπέρασµα βασίζεται -πέραν της καλοκαιρίας- στον συνδυασµό των πασχαλινών διακοπών µε την Πρωτοµαγιά. Μάλιστα, όπως πληροφορεί ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της FEDHATTA, οι κρατήσεις των οργανωµένων διακοπών στα ελληνικά τουριστικά γραφεία παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο της τάξης του 20% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο, ενώ σε γενικές γραµµές οι τιµές διαµορφώνονται στα περσινά και, σε ορισµένες περιπτώσεις, ακόµη και σε χαµηλότερα επίπεδα.

Κορυφαίοι προορισμοί

Στους κορυφαίους σε προτίµηση προορισµούς, όπου τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν µετά το πέρας του Καθολικού Πάσχα, οι πληρότητες ξεπερνούν το 80% και 90%, δίνοντας πάσα για την έναρξη µιας δυναµικής τουριστικής σεζόν. Η περιοχή που καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση, φέτος, είναι το Ιόνιο, µε την Κέρκυρα -τον κατεξοχήν κορυφαίο πασχαλινό προορισµό- να βγαίνει sold out. Ακολουθεί η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, ενώ µεγάλη κίνηση σηµειώνεται και στους Παξούς. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τα ∆ωδεκάνησα, µε τη Ρόδο να καταγράφει µεγάλη ζήτηση, έχοντας µάλιστα σε λειτουργία πολλά από τα καταλύµατά της φέτος από νωρίς. Ακολουθούν Κως, Κάλυµνος, Λέρος και Πάτµος. Κατά τα ίδια, ισχυρές κρατήσεις παρουσιάζονται στην Κρήτη, σχεδόν στο σύνολό της, µε Ηράκλειο και Χανιά να είναι στην πρώτη γραµµή, αλλά και στις Κυκλάδες, µε κορυφαίο για φέτος προορισµό τη Σαντορίνη, όπου οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει το 80%. Ακολουθούν Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Μύκονος, Μήλος, Κίµωλος. Στις Σποράδες κορυφαίοι προορισµοί για φέτος δείχνουν να είναι η Σκιάθος και η Σκόπελος, ενώ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου πρωτοστατούν η Χίος και η Λέσβος. Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, µεγάλη ζήτηση καταγράφεται στα Γιάννινα, τα Ζαγοροχώρια, την Ξάνθη, το Πήλιο, τη Χαλκιδική, τη Μονεµβασιά, την Καλαµάτα και το Ναύπλιο.

Προσφορές

Στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι λέει ο Λ. Τσιλίδης ότι παραµένουν οι τιµές, γεγονός που κάνει το πακέτο των διακοπών περισσότερο ελκυστικό. Στα πιο σηµαντικά παραδείγµατα προσφορών η FEDHATTA αναφέρει την Κέρκυρα, όπου για ένα πενθήµερο το κόστος ξεκινά από τα 250 ευρώ το άτοµο, συµπεριλαµβανοµένης της διαµονής και των ακτοπλοϊκών. Παροµοίως, στη Σαντορίνη οι τιµές ξεκινούν από 380 ευρώ το άτοµο µε διαµονή και ακτοπλοϊκά για τέσσερις ηµέρες, ενώ στη Σύρο για το ίδιο χρονικό διάστηµα το κόστος ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά άτοµο. Στην Τήνο οι τιµές ξεκινούν από 250 έως 300 ευρώ το άτοµο µε διαµονή και ακτοπλοϊκά για τέσσερις µε πέντε ηµέρες και στην Πάρο το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα 270 ευρώ το άτοµο. Οσο για τη Ρόδο, το κόστος για έξι ηµέρες -συµπεριλαµβανοµένης της διαµονής και των αεροπορικών εισιτηρίων- φτάνει στα 600 ευρώ, ενώ στη Χίο, για τέσσερις µε πέντε ηµέρες, οι τιµές ξεκινούν από τα 200-250 ευρώ το άτοµο µε διαµονή και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Εξωτερικό

Οπως πληροφορεί ο Λ. Τσιλίδης, οι Ελληνες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προτιµούν, παραδοσιακά, την Κεντρική Ευρώπη. Ιδιαίτερα αγαπηµένοι προορισµοί είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, ενώ αυξηµένη ζήτηση παρουσιάζει η Τουρκία, µε πρωταγωνίστρια την Κωνσταντινούπολη. Τέλος, όσον αφορά τα πιο µακρινά ταξίδια, υψηλά στις προτιµήσεις είναι η Νοτιοανατολική Ασία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Λατινική Αµερική. «Οι τιµές για όλα τα τουριστικά πακέτα, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, έχουν διαµορφωθεί από τα τουριστικά γραφεία µε τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετούν όλη την γκάµα των ταξιδιωτών, κάνοντας εφικτή για όλους µια πασχαλινή απόδραση αλλά και µε υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα οργανωµένα ταξίδια», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος της FEDHATTA.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής