Οποιος δεν θέλει να ζυµώσει πέντε µέρες κοσκινίζει», λέει ο θυµόσοφος ελληνικός λαός. Και κάπως έτσι την ξαναπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κατάφερε να καρπωθεί µία ακόµη πρωτοβουλία, την οποία «κοσκίνιζαν» στην Κουµουνδούρου. Αναφέροµαι στην επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο, µε αίτηµα να διεξαχθεί έρευνα πώς διέρρευσαν οι πρώτες ηχογραφηµένες συνοµιλίες του µοιραίου σταθµάρχη στα Τέµπη µε τον µηχανοδηγό της επιβατικής αµαξοστοιχίας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τη συγκεκριµένη κίνηση είχε εισηγηθεί στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Λαρισαίος βουλευτής του κόµµατος, Βασίλης Κόκκαλης. Και µάλιστα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Με την ιδέα αυτή φέρεται να είχε συµφωνήσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, αλλά το θέµα δεν δροµολογήθηκε άµεσα, επειδή η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, εµφανιζόταν επιφυλακτική, ίσως γιατί ήθελε σε µια τέτοια πρωτοβουλία να πρωταγωνιστήσει ο πρόεδρος του κόµµατος, Στέφανος Κασσελάκης, µε το που απολυόταν από τον στρατό. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, η συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στον Αθήνα 9,84 ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να µεταβεί στον Άρειο Πάγο προκειµένου να ζητήσει τη διαλεύκανση για το πώς και από ποιους έγιναν οι διαρροές των επίµαχων ηχητικών απάντησε: «Είναι υπό σκέψη και στον άµεσο σχεδιασµό µας». ∆ύο ώρες µετά τη συνέντευξη του Β. Κόκκαλη ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ο ίδιος ότι θα µεταβεί στον Άρειο Πάγο τη ∆ευτέρα.

Βγάζει το άχτι του ο Φωτόπουλος

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, με αιχμή το ζήτημα της ακρίβειας, κλιμάκια συνδικαλιστών πραγματοποιούν ενημερωτικές επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους. Σε αυτά συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, με την ιδιότητα του γραμματέα της ΓΣΕΕ. Ο γνωστός συνδικαλιστής την περίοδο των μνημονίων αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε αυτή την επισήμανση, διότι στις εξορμήσεις της ΓΣΕΕ στις οποίες συμμετέχει, όταν παίρνει τον λόγο, για να κινητοποιήσει τους εργαζομένους ενόψει της απεργίας πάει την κουβέντα σε άλλο επίπεδο. Συνήθως βγάζει το άχτι του μόνο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Αναφέρεται στη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, μνημονεύει τα «υποβρύχια» που έγερναν, κράζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, την κυβέρνηση Σαμαρά, εννοείται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποστήριζε φανατικά, προσπερνάει.

Τίναξε την μπάνκα στον αέρα

Με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε συνεννόηση με μεγάλη διαφημιστική εταιρεία προκειμένου να της αναθέσει την ενδυνάμωση του ηγετικού του προφίλ, ανακάλεσα στη μνήμη μου μία ωραία ιστορία, που μου είχαν διηγηθεί, την περίοδο που ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ΠΑΣΟΚομάζωμα» με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας σε μια συνάντησή του με τον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γνωστό δημοσιογράφο, Παναγιώτη Παναγιώτου, μεταξύ σοβαρού και αστείου τού είχε ζητήσει να τον αναλάβει επικοινωνιακά με σκοπό να τον «μετατρέψει» σε σοσιαλδημοκράτη. Μεταξύ μας, πιο φτηνά θα του κόστιζε ο «Παν-Παν».

Μόνη στην κάλπη η Νέα Αριστερά

Δεν αφορούν τη Νέα Αριστερά σενάρια συνεργασιών και συγχωνεύσεων ενόψει και των εθνικών εκλογών. Είμαστε ένα νέο πολιτικό σχήμα, που έρχεται να καλύψει ένα υφιστάμενο πολιτικό κενό», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι το όνομά του θα ανακοινωθεί μαζί με άλλα πρόσωπα την Κυριακή. Όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς θα παρουσιαστούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου σε ειδική εκδήλωση από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη «κόμμα ΙΧ»;