Ράλι με όλη τη σημασία της λέξης έκανε στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρώντας μόνο μια καθοδική μέρα και σωρευτικά κέρδη 7,7%, υπερδιπλάσια από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο 4,3%, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά έπειτα από πολλά πολλά χρόνια έσπασε τα 100 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης με τα νέα υψηλά 13 ετών που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης και τα πολυετή ρεκόρ των μετοχών.

*Διαβάστε εδώ: Πληθαίνουν τα κρούσματα απάτης από χάκερ που κλέβουν κωδικούς καρτών και e-banking από τους κατόχους τους - Ο σχεδιασμός εισαγωγής της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου


Στις κορυφαίες θέσεις εταιρείες τεχνολογίας

Με φόρα μπαίνει ο κλάδος της Πληροφορικής στην τελική ευθεία του Απριλίου. Όχι μόνο επιχειρηματικά αλλά και χρηματιστηριακά. Και το λέω, διότι παρακολουθώντας χθες το ταμπλό είδα στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων με κέρδη 5%- 8% όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής (Ίλυδα, Q, τις οποίες παρέσυρε το ανοδικό κύμα από το deal της Epsilon Net, της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια το ταξίδι της με αξία μερικών εκατομμυρίων και τελικά πουλήθηκε με αποτίμηση 650.000.000 ευρώ). Μια εταιρεία του κλάδου μόνο μου έκανε πολύ αλγεινή εντύπωση. Η μικρή CPI, για την οποία τις τελευταίες εβδομάδες η χρηματιστηριακή πιάτσα είχε βουίξει ότι πάει για μεγάλο ντιλ, οι μανατζαραίοι της μιλούσαν για ισχυρές εξαγορές και ανάπτυξη και τα λόμπι είχαν πιάσει δουλειά ανεβάζοντάς τη 60% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, από τα 0,6 στο 1 ευρώ. Χρειάστηκαν σχεδόν οι μισές ημέρες για να χάσει τα χρηματιστηριακά της κέρδη η CPI και η εταιρεία να αγκομαχάει πάλι στο ταμπλό με αποτίμηση 7.500.000 ευρώ. Θυμάμαι εκείνες τις μέρες που όλοι μιλούσαν για το παπάκι που ήθελε να γίνει κύκνος εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές να αλλάζουν χέρια.


Η είσοδος της General Atlantic

Από το μεγάλο deal της Espilon Net, το οποίο, όπως λέγαμε και χθες, «άνοιξε» η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζοντας μερίδιο 7,5% στην εισηγμένη σε «ανύποπτο χρόνο», ξεχωρίζω πως τα πολλά λεφτά, ήτοι πάνω από 200.000.000 ευρώ για να αποκτηθεί το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης, οι οποίες βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, θα τα βάλει το ολλανδο-αμερικανικό fund General Atlantic. Ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης και πλέον πολυεκατομμυριούχος, Γιάννης Μίχος, θα διατηρήσει το 55,42%, η General Atlantic θα πάρει υπό τον έλεγχό της το 29,58% και η Εθνική θα διπλασιάσει το ποσοστό της σε 15%.


Μέρισμα από την Alphabet

Μέρισμα θα δώσει, πρώτη φορά στην ιστορία της, η Alphabet, εταιρεία στην οποία ανήκει η Google. Τα έσοδά της το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν 15%, στα 80,5 δισ. δολ., κυρίως χάρη στις εισπράξεις από τη χρήση υπηρεσιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα, δε, καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 23,7 δισ. ευρώ για το τρίμηνο! Μετά τις ανακοινώσεις, η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε έως και 18%, με αποτέλεσμα η συνολική αξία της εταιρείας να «φλερτάρει» με τα 2 τρισ. δολάρια.


Αύξηση θα πάρουν οι υπάλληλοι της Κομισιόν

Αχ, κάτι τέτοια ακούω και θέλω να πάω υπάλληλος στην Κομισιόν. Οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες θα λάβουν έκτακτη αύξηση 18% στους μισθούς τους, για να καλυφθούν οι… απώλειες από τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών! Κανονικά, οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΕ αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση, όμως τώρα κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και στα μέσα του έτους.


Νέα προϊόντα από τη ΔΕΗ

Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ. Τα νέα τιμολόγια διατίθενται από τη ΔΕΗ αποκλειστικά σε πελάτες με αγροτική ιδιότητα. Παρέχονται με σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για τα δύο πρώτα έτη. Με το πέρας των δύο πρώτων ετών και για τα επόμενα οκτώ, ο πελάτης απολαμβάνει σταθερή τιμή για το 1/3 της κατανάλωσης, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση έχει τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου από τα προσφερόμενα εκείνη την περίοδο.