Με εξαιρετικά ισχυρό τζίρο άνω των 212.000.000 ευρώ και πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα) στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης άνοιξε ξανά το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τις διαδοχικές αργίες. Το γεγονός ότι με το «καλημέρα» κατέγραψε νεότερα υψηλά 13 ετών στις 1.475 μονάδες και με την κεφαλαιοποίηση να παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 δισ. ευρώ προϊδεάζει ότι ο φετινός Μάιος θα είναι ιδιαίτερα θερμός και πιθανόν θα σπάσει η παράδοση που λέει «sell in May and go away».

Deals ψήνονται, placements βρίσκονται στα σκαριά, όπως αυτό στο οποίο προχωρά ο Απ. Βακάκης της Jumbo, πουλώντας 2.000.000 μετοχές (1,5%) της εταιρείας του στα 27,20 ευρώ, ενώ εντός του μήνα έχουμε μια σειρά από εξελίξεις που διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον: Στις 14 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η ενδιάμεση αναθεώρηση των δεικτών MSCI, στις 24 Μαΐου ακολουθεί η αναθεώρηση των δεικτών FTSE και ο μήνας κλείνει στις 31/5 με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.

Στο μεταξύ, μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs, «παίζουν» το σενάριο έναρξης των διαδικασιών αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε «αναπτυγμένη» αγορά από το καλοκαίρι και άλλοι -όπως η HSBC- παροτρύνουν τους επενδυτές να διπλασιάσουν από τώρα τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές. Έσπασαν τα κοντέρ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι εντολές αγοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Η οποία, έπειτα από άνοδο 3,3% τη Μεγάλη Πέμπτη, συνέχισε χθες το ράλι της με άνοδο πάνω από 4,5% έως τα 8,162 ευρώ. Αυτά τα επίπεδα τιμών η μετοχή της Εθνικής είχε να τα δει (σε αναπροσαρμοσμένη βάση) από το 2015, όταν η «περήφανη» διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls. Πλέον, κοντράρεται στα ίσια με τη Eurobank, έχοντας αμφότερες χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 7,5 δισ. Ευρώ.


Διαγραμματικά, η μετοχή της Εθνικής δείχνει να έχει εκπληρώσει τους στόχους που διαμορφώνονταν από τον διπλό πυθμένα στην περιοχή των 7 ευρώ. Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη εικόνα της δείχνει να είναι ισχυρά ανοδική. Ενόψει του δεύτερου placement για τη διάθεση των μετοχών που έχει κρατήσει το ΤΧΣ, αρκετοί στην αγορά δεν αποκλείουν η κίνηση της μετοχής να έχει κατεύθυνση την περιοχή των 9,6-10 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα 10 ευρώ δείχνει να έχει ως επόμενο μεγάλο στόχο και η μετοχή της βιομηχανίας Cenergy, για την οποία επίσης γράφαμε χθες και την είδαμε στο ταμπλό να κάνει άλμα έως και 5,62% σε νέα ιστορικά υψηλά (8,45 ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της Cenergy φτάνει πλέον τα 1,6 δισ. ευρώ και ξεπερνά την αξία ολόκληρης της μητρικής Viohalco (1,57 δισ. ευρώ).

Η «αδικημένη» του ομίλου είναι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εταιρεία διαμάντι με ισχυρή παραγωγή και διεθνή παρουσία. Αποτιμάται μόλις 752.000.000 ευρώ, ενώ η αξία της θα έπρεπε να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Κρατήστε το νούμερο αυτό, γιατί στο μέλλον θα το δει και θα το αφήσει πίσω…

Η «χρυσή ευκαιρία», την οποία μας λένε οι οικονομολόγοι ότι έχει η Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και τις εγχώριες αποταμιεύσεις για να αποκολληθεί από τον πάτο και να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης, δεν είναι κάτι «προσωρινό». Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως για να φτάσει η Ελλάδα το 90% του μέσου όρου ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα πρέπει για τα επόμενα 20 χρόνια να αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 1,5% περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Προσέξτε, όχι μόνο να αναπτύσσεται σταθερά, αλλά με ρυθμό 1,5% υψηλότερο κάθε χρόνο από τις υπόλοιπες οικονομίες. Καλό 2045 λοιπόν, αν όλα πάνε καλά.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» στις 9 Μαΐου