Μια ομιλία συναισθηματική, αλλά και βαθιά πολιτική, έχει προετοιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποψινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία θα κλείσει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επιμεληθεί προσωπικά την παρέμβαση που θα κάνει, θα ανέβει στο βήμα λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ και σχεδιάζει να μιλήσει για «μύθους και αλήθειες» γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, μιλώντας ωστόσο και σε τόνο συναισθηματικό: Ως πολίτης δηλαδή και ως πατέρας, απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, θα δεσμευθεί για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό συμβάν.

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος, ανήμερα της επετείου του ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Η εμπιστοσύνη τους δικαστικούς λειτουργούς και στη δικαιοσύνη συνολικά είναι κάτι που αναμένεται να επαναλάβει εμφατικά και σήμερα από το βήμα της Βουλής, απαντώντας και σε όλα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από το λεγόμενο μπάζωμα του χώρου δίπλα στα τρένα που συγκρούστηκαν, μέχρι την συγκάλυψη των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, θα σημειώσει ότι δεν έχει παρουσιάσει κανένα κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού, δεν έχει εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παρόλα αυτά προχώρησε κατευθείαν στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δείχνοντας – όπως αναμένεται να τονίσει – ότι βρήκαν απλά μια ευκαιρία να κάνουν αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει, να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σκληρή θα είναι η τοποθέτησή του απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, που είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας, μετά από έναν «παραπλανητικό τίτλο εφημερίδας», όπως σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ακόμα πιο σκληρή, ωστόσο, θα είναι η κριτική που θα ασκήσει στον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «επικίνδυνο» μετά τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών στις επόμενες εκλογές, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και της δημοκρατίας.

Συνολικά αναμένεται επίσης να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρώτον για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας και δεύτερον για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και κομματική εκμετάλλευση του δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς υποκριτικά όπως θα πει φωτογραφίζονταν θλιμμένοι δίπλα στον τόπο της σύγκρουσης ή πλάι στους συγγενείς των θυμάτων, όταν στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν τα Τέμπη στην πολιτική συναλλαγή τους και σε πλήρη συντονισμό – μια σαφής αναφορά στα όσα είπε χθες το βράδυ ο Νίκος Παππάς – και με μόνο στόχο να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Τέλος, ο βασικός πυρήνας της παρέμβασης του πρωθυπουργού, όπως εξάλλου έχει τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.