Οι επερχόµενες ευρωεκλογές, πέρα από το µείζον διακύβευµα της σύνθεσης της νέας ελληνικής ευρωοµάδας, η οποία θα κληθεί να διαπραγµατευθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τα ελληνικά συµφέροντα και να προβάλλει τις θέσεις της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναµένεται να εκπέµψουν σηµαντικά µηνύµατα για τη διαµόρφωση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού, µε το Μέγαρο Μαξίµου να προωθεί το αφήγηµα ότι η προσεχής κάλπη πρέπει να δώσει εντολή για πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στην πορεία προόδου που ακολουθεί η χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Ολική επαναφορά της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών - Οι πρωτοβουλίες που άλλαξαν το πολιτικό κλίμα υπέρ της ΝΔ


Ευρωεκλογές 2024: Χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών

Μέσα από αυτό το πρίσµα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίµου προσδίδει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών στην προσεχή εκλογική µάχη, µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει ορίσει τον πήχυ στο ποσοστό που κατέγραψε η Ν.∆. στις ευρωεκλογές του 2019 (33%) και να εφαρµόζει µια πολυδαίδαλη στρατηγική, ενόψει του κρίσιµου εκλογικού ορόσηµου της 9ης Ιουνίου, µε διακριτή στόχευση σε περιφέρειες όπου τα δηµοσκοπικά ευρήµατα φανερώνουν διαρροές στις ψήφους του κυβερνώντος κόµµατος, εν συγκρίσει µε τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, και µείωση της δυναµικής του.


ΝΔ: 12 κορυφαία κυβερνητικά στελέχη «χρεώθηκαν» από µία περιφέρεια

Η στρατηγική της Νέας ∆ημοκρατίας λαµβάνει υπόψη τα κατά τόπους χαρακτηριστικά και τις ιδιοµορφίες καθεµιάς από τις 13 περιφέρειες της επικράτειας, ενώ ενδεικτικό της βαρύτητας που προσδίδει το Μαξίµου στην κάλπη του Ιουνίου είναι το γεγονός ότι 12 κορυφαία κυβερνητικά στελέχη «χρεώθηκαν» από µία περιφέρεια, πλην της Αττικής, για την οποία υπάρχει ξεχωριστός σχεδιασµός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την Κεντρική Μακεδονία επελέγη ο Νίκος ∆ένδιας, που µπορεί να συσπειρώσει το καραµανλικό ακροατήριο, για τη ∆υτική Μακεδονία ο Αδωνις Γεωργιάδης, στέλεχος µε δυνατό πέρασµα στο δεξιόστροφο ακροατήριο, και ο Μάκης Βορίδης για τη συντηρητική Πελοπόννησο.

Στο µεταξύ, ανά groups ο πρωθυπουργός συναντά τους κυβερνητικούς βουλευτές πουσάροντάς τους να δώσουν τη µάχη στην πρώτη γραµµή, προκειµένου να ανακοπούν οι διαρροές και να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος, δεδοµένου ότι οι βουλευτές της Ν.∆. δεν έχουν το κίνητρο του προσωπικού σταυρού και το ενδεχόµενο της επανάπαυσης δεν φαντάζει µακρινό.

Οι εν λόγω στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού στρατοπέδου θα µπορούσαν να ερµηνευθούν στο πλαίσιο του ισχυρού σεναρίου για αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήµατος µετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, που θα µπορούσε να αποτελέσει δέλεαρ για τους βουλευτές της Ν.∆. που θέλουν να διεκδικήσουν µια θέση στο κυβερνητικό σχήµα, αλλά και κίνητρο για τους υπουργούς και υφυπουργούς που παρουσιάζουν χαµηλές επιδόσεις και επιθυµούν να διατηρήσουν τη θέση τους.


Κερδίζει έδαφος το σενάριο για δοµικό ανασχηµατισµό

Το σενάριο για δοµικό ανασχηµατισµό, άλλωστε, κερδίζει έδαφος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτός δεν έγινε µετά τις παραιτήσεις του Στ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου, µια καλή χρονική συγκυρία για ανασύνθεση του υπουργικού σχήµατος, συνεπώς η περίοδος µετά τις ευρωκάλπες αποτελεί µια καλή ευκαιρία.

«∆εν κάνουµε τίποτε διαφορετικό από αυτό που κάνουµε σε κάθε εκλογές: Κινητοποιούµαστε όλοι. ∆εν είναι µόνο δική µου δουλειά να γυρίζω την Ελλάδα. Ταυτόχρονα πρέπει να κυβερνηθεί και µια χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς. ∆εν παραλύει το κυβερνητικό έργο, ούτε το κοινοβουλευτικό έργο. Εχουµε δουλειά στη Βουλή µέχρι και την εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Είµαστε όµως και πολιτικά στελέχη», δήλωσε σχετικώς ο πρωθυπουργός την Πέµπτη στον Σκάι, ενώ για το σενάριο ανασχηµατισµού είπε: «∆εν είναι όµως αυτή τη στιγµή κάτι το οποίο έχω στο µυαλό µου. Στο µυαλό µου έχω την εκλογική αναµέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής