Άγχος Μάξιμου για τους περιφερειάρχες και η περίπτωση Πτωχού...

Μη νοµίζετε ότι στο Μέγαρο Μαξίµου δεν µετρούν γενικώς συµπεριφορές προβεβληµένων «γαλάζιων» στελεχών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύει η κυβέρνηση και ενόψει, φυσικά, των ευρωεκλογών. Πέραν των υπουργών, των υφυπουργών και των βουλευτών της Ν.∆., στο µικροσκόπιο του συστήµατος Μητσοτάκη έχει µπει και µια σειρά κορυφαίων αυτοδιοικητικών, που, αν και έχουν εκλεγεί µε τη σηµαία και τη στήριξη του κυβερνώντος κόµµατος, δείχνουν τάσεις αδράνειας αυτό το κρίσιµο διάστηµα. Πάρτε για παράδειγµα τι γίνεται σε επίπεδο περιφερειαρχών, όπου είναι πανθµολογούµενο τόσο στο πρωθυπουργικό στρατηγείο όσο και στην Πειραιώς πως οι µόνοι που έχουν αντιληφθεί πλήρως πως επί της ουσίας η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική και ο Νεκτάριος Φαρµάκης στη ∆υτική Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους, η κυρίαρχη άποψη είναι πως σε αυτή τη φάση επιδεικνύουν µια σχετική αδράνεια και, ως εκ τούτου, οσονούπω θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Μεγάλο βεβαίως στοίχηµα για το κυβερνητικό στρατόπεδο συνιστά και η κινητοποίηση των προερχόµενων από την κυβερνώσα παράταξη περιφερειαρχών, που όµως βρέθηκαν απέναντι στους έχοντες το επίσηµο χρίσµα. Ο λόγος για τους Τοψίδη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Τρεπεκλή στα Ιόνια Νησιά και Αµανατίδη στη ∆υτική Μακεδονία. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει και η περίπτωση του ∆ηµήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο. Αν και έχει δώσει ξεκάθαρα δείγµατα ήθους και παραταξιακής συνείδησης στο παρελθόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους σχετικά µε την περιρρέουσα ατµόσφαιρα που έχει δηµιουργηθεί για τη στάση την οποία θα κρατήσουν στις κάλπες ο Αντώνης Σαµαράς και ορκισµένοι πολιτικοί του φίλοι. Και για όσους το λησµονούν, ο Σαµαράς όχι µόνο προώθησε, αλλά επέβαλε την επιλογή του άλλοτε στενού συνεργάτη του για την Περιφέρεια...

Σε κεντρική στόχευση του πρωθυπουργού, σε ό,τι αφορά το ταξίδι του στον Καναδά, έχει εξελιχθεί η αποκατάσταση της... τιμής της επιστολικής ψήφου μετά τα γεγονότα με την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου...

Ο Μπακόλας και τα σενάρια για Κομισιόν

Σε λίγους µήνες ολοκληρώνεται η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε. από πλευράς της Ελλάδας και ουδείς γνωρίζει αν θα παραµείνει στη θέση αυτή. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, παρότι κυκλοφορούν διάφορα ονόµατα, ενδεχοµένως κάποια για να «καούν». Στα αυτιά µου έφτασε εσχάτως το όνοµα του Θανάση Μπακόλα, ενός από τους πιο διαχρονικούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και σηµερινού γραµµατέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Κάποιοι, δε, από αυτούς που µου έδωσαν το όνοµα του κ. Μπακόλα θυµήθηκαν πως πριν από λίγο καιρό το φηµισµένο Politico τον είχε εντάξει στους πιο επιδραστικούς παράγοντες των Βρυξελλών. Φυσικά, εδώ και καιρό ακούγεται για το εν λόγω πόστο -και εσχάτως ακόµα πιο δυνατά- το όνοµα του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος, πάντως, δεδοµένης της σοβαρότητας που τον διακρίνει, κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση σε όποιον θέτει επί τάπητος την προοπτική αυτή.

Εχω τόσο καλές πηγές στη Ρώµη, που µε ενηµερώνουν ακόµα και για τα ποδοσφαιρικά δρώµενα. Ανθρωπός µου που διάβασε ότι έγραψα πως στα τέλη Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε αγώνα της Ρόµα µε διόρθωσε, για να µου πει πως ο πρώην πρωθυπουργός είδε αγώνα της συντοπίτισσας Λάτσιο. Και επειδή θέλω να σας µεταφέρω µε απόλυτη ακρίβεια τις δραστηριότητες του Τσίπρα, δεν θα µπορούσα να µην κάνω την απαραίτητη διόρθωση.

Περί Φλωρίδη

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασµό της 25ης Μαρτίου ο Γιώργος Φλωρίδης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο Κιλκίς. ∆εδοµένου ότι είναι η περιφέρεια όπου επί χρόνια εκλεγόταν βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελε και πολύ για να κυκλοφορήσουν φήµες πως θα είναι υποψήφιος στον νοµό στις εθνικές εκλογές. Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, όµως, διαµηνύει στους συνοµιλητές του, αλλά και σε όσους και όσες ανησυχούν, πως δεν έχει καµία πρόθεση να πολιτευτεί. Ο πρώτος που θέλει να τον πιστέψει είναι ο Γιώργος Γεωργαντάς, αν και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, το συγκεκριµένο σενάριο σε ό,τι αφορά τον προερχόµενο από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ υπουργό είναι πολύ µακρινό... Αλλα είναι αυτά που πιθανόν θα µας απασχολήσουν νωρίτερα...

Tα φηµισµένα παϊδάκια του «Τσοµπανάκου» της Καισαριανής εθεάθη να δοκιµάζει στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας ο Χάρης ∆ούκας. Ο δήµαρχος Αθηναίων είχε στην παρέα του τη σύντροφό του, αλλά και στενούς του συνεργάτες.

Εξασφάλιση

Το ότι τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιµένουν τον Στέφανο Κασσελάκη στη γωνία είναι γνωστό. Παράταση του έδωσαν, άλλωστε, έως τις ευρωεκλογές. Και επειδή η κάλπη είναι είναι σαν την έγκυο γυναίκα, που έλεγε και ο Χαρίλαος, και ουδείς γνωρίζει τι θα βγάλει, ακούω κάποιους στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου να ισχυρίζονται πως θα πρέπει ο πρόεδρος Stefanos να εξασφαλιστεί. Με ποιον τρόπο; Με το να εκλεγεί ευρωβουλευτής, προκειµένου για τουλάχιστον πέντε χρόνια να έχει µια σίγουρη θέση, ανεξάρτητα από το τι θα συµβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης, έστω κι αν για την ώρα ξορκίζει το ενδεχόµενο αυτό, έχει κρατήσει πέντε θέσεις ανοιχτές στο ευρωψηφοδέλτιο. Από τις 42 θέσεις του ψηφοδελτίου, οι 35 θα εκλεγούν στις 14 Απριλίου από την εσωκοµµατική διαδικασία, ενώ από τη βάσανο αυτή δεν περνούν οι δύο νυν ευρωβουλευτές, Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης.

Ανασύνθεση

Καµία πρόθεση να ασχοληθεί µε τις ευρωεκλογές δεν έχει ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής. Θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο µοιάζει να είναι από αυτούς που προσβλέπουν στην επόµενη ηµέρα και στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Για την ιστορία, λέγεται εσχάτως ότι ο Ζακυνθινός λέει τα καλύτερα για τον Παύλο Γερουλάνο, για τον οποίο ορισµένοι στοιχηµατίζουν πως θα είναι ο πρώτος που θα αµφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη.