Η Άρσεναλ κυριάρχησε στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου απέναντι στην Τότεναμ όμως παραλίγο "να βάλει τα χεράκια της και να βγάλει τα ματάκια της". Οι "Κανονιέρηδες" ήταν κυνικοί στο πρώτο ημίχρονο όπου και προηγήθηκαν με 0-3 χάρη στο αυτογκόλ του Χόιμπιεργκ και τα τέρματα των Σάκα και Χάβερτς, κυριάρχησαν στο ξεκίνημα του δεύτερου όμως ένα παιδαριώδες λάθος του Ράγια που έδωσε την μπάλα "στο πιάτο" του Ρομέρο και ένα φθηνό πέναλτι του Ράις όπου ευστόχησε ο Σον, πήγαν να διαμορφώσουν ένα ιστορικό κάζο, το οποίο εν τέλει γλίτωσε η ομάδα του Αρτέτα που έστω και ζόρικα έκανε το καθήκον της παραμένοντας στην κορυφή της Premier League και περιμένει κάποιο δώρο, αρχικά της Νότιγχαμ Φόρεστ που φιλοξενεί την Μάντσεστερ Σίτι.

Ονειρικό πρώτο ημίχρονο για την Άρσεναλ, έπνιξε την Τότεναμ και προηγήθηκε με 0-3

Η Τότεναμ αποφάσισε να μπει με διάθεση να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο απέναντι στην Άρσεναλ. Επί Αρτέτα, όμως, οι "Κανονιέρηδες" μπορούν να ανταπεξέλθουν εξ' ίσου όταν δεν έχουν εκείνοι την μπάλα. Κατάφεραν να κλείσουν υποδειγματικά τους χώρους και βρήκαν γκολ με τον Χάβερτς το οποίο δεν μέτρησε για εκατοστά. Κάτι τέτοιο δε συνέβη όμως στο 15' όταν ο Χόιμπιεργκ άθελά του έστειλα την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του μετά από φαρμακερό κόρνερ του Σάκα στο πρώτο δοκάρι.

Τα "Σπιρούνια" αντέδρασαν και χτύπησαν άμεσα κάνοντας δοκάρι με τον Ρομέρο. Ένα λεπτό αργότερα βρήκαν και γκολ ισοφάρισης όμωςο VAR ακύρωσε σωστά το γκολ του Φαν Ντε Φεν για οφσάιντ. Αυτό το δεκάλεπτο μετά το γκολ της Άρσεναλ ήταν και η μόνη στιγμή που η Τότεναμ απείλησε σταθερά τον Ράγια.

Χάβερτς και Σάκα έκαναν ότι ήθελαν την άμυνα της Τότεναμ

Αφού η Άρσεναλ άντεξε στα χτυπήματα, ήρθε μια μαγική μπαλιά του Κάι Χάβερτς στον Μπουκάγιο Σάκα ο οποίος βρήκε τον χώρο που ήθελε και με την κλασική του κίνηση (προσποίηση προς τα μέσα, τελείωμα απέναντι γωνία) έκανε το 2-0 στο 27'. Τα "Σπιρούνια" διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι πριν πάρει την μπάλα ο Γερμανός αλλά ο Ράις βρήκε καθαρά (έστω και οριακά) την μπάλα στο μαρκάρισμά του.

Οι παίκτες του Αρτέτα είχαν πλέον την ψυχολογία με το μέρος τους, κέρδιζαν όλες τις μονομαχίες (απίθανη δουλειά του Τόμας στο πλάι του Ράις) και στο 38' βρήκαν και τρίτο γκολ με κεφαλιά του Χάβερτς, πάλι από κόρνερ στο πρώτο δοκάρι (από την άλλη πλευρά με τον Ράις). Ο Σον έστειλε στα... περιστέρια τετ α τετ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, δείγμα της κάκιστης ψυχολογίας των γηπεδούχων.

Ο Ράγια χάρισε στην Τότεναμ το πρώτο γκολ που δέχεται εκτός έδρας η Άρσεναλ μετά τα τέλη Γενάρη

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αρκετά καλό ρυθμό καθώς η Τότεναμ πίεσε και η Άρσεναλ εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους, παίζοντας πραγματικά απίθανο ποδόσφαιρο. Στη σημαντικότερη στιγμή εκείνου του διαστήματος ο Βικάριο έκανε απίθανη απόκρουση με το πόδο σε σουτ του Σάκα έπειτα από πάσα του μαγικού Χάβερτς.

Και ενώ όλα κυλούσαν υπέρ των "Κανονιέρηδων" με την Τότεναμ να μην υπάρχει στο γήπεδο, μια στιγμή απερισκεψίας και έπαρσης του Ράγια έδωσε στο πιάτο την μπάλα στον Ρομέρο που βγήκε να πιέσει σαν φορ και ανταμείφθηκε κάνοντας το 1-3 στο 64'. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δέχθηκε εκτός έδρας η Άρσεναλ μετά τα τέλη Γενάρη!

Ο Ισπανός τερματοφύλακας μετά από αυτό αφυπνίστηκε και ήταν ξανά ο τερματοφύλακας που θα πάρει το "Χρυσό Γάντι" στη φετινή Premier League συλλέγοντας κάθε μπαλιά στην περιοχή του και όντας αλάνθαστος με την μπάλα στα πόδια.

Φθηνό πέναλτι του Ράις και ο Σον έβαλε την Τότεναμ ξανά στο παιχνίδι

Παρ' όλα αυτά άλλος ένας παίκτης που ήταν αλάνθαστος μέχρι τότε, ο Ντέκλαν Ράις, έκανε φθηνό πέναλτι στον Ντέιβις. Ο Σον ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και έδωσε νέο ενδιαφέρον στα τελευταία 5 λεπτά της αναμέτρησης, συν τις καθυστερήσεις. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως οι παίκτες του Αρτέτα αμύνθηκαν εξαιρετικά με τον Νταβίντ Ράγια να διορθώνει το λάθος του και να κρατά την εστία του απαραβίαστη.

Οι ενδεκάδες: 

Τότεναμ (Α. Ποστέκογλου): Βικάριο, Πόρο, Ρομέρο, Φαν Ντε Φεν, Ντέιβις, Μπεντανκούρ (46' Σαρ), Χόιμπιεργκ (64' Μπισούμα), Μάντισον (64' Ρισάρλισον), Κουλουσέφσκι, Βέρνερ (31' Τζόνσον λ.τρ.), Σον

Άρσεναλ (Μ. Αρτέτα): Ράγια, Γουάιτ, Σαλίμπα, Γκάμπριελ, Τομιγιάσου, Τόμας, Ράις, Όντεγκααντ (89' Κίβιορ), Σάκα, Τροσάρ (63' Μαρτινέλι), Χάβερτς