Η πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League, το παιχνίδι απέναντι στη Φιορεντίνα που θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαΐου (22:00) στην “OPAP Arena”, είναι μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι “ερυθρόλευκοι” έφτασαν για πρώτη φορά σε ημιτελικά διοργάνωσης φέτος, εξυπακούεται λοιπόν ότι αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός τους σε επίπεδο Ανδρών. Μόνο μία ομάδα, ο Παναθηναϊκός το 1971, είχε φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του περίβλεπτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι “πράσινοι”, τότε, έχασαν από τον Άγιαξ 2-0 στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου του 1971. Ο Φέρεντς Πούσκας δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος που θα κατακτούσε το τρόπαιο ως παίκτης και προπονητής. Ήταν, επίσης, το λυκαυγές της κυριαρχίας μίας από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των εποχών, της παρέας του μάγιστρου Γιόχαν Κρόιφ

Ολυμπιακός: Εκείνοι που δεν τα κατάφεραν

Ο Παναθηναϊκός έχει τη μερίδα του λέοντος και σε συμμετοχές σε ημιτελικά. Μάλιστα, οι υπόλοιπες δύο (πλην εκείνης του 1971 δηλαδή) έγιναν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι “πράσινοι” έφτασαν στις τέσσερις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες το 1985, αλλά η αντάμωση με την πανίσχυρη Λίβερπουλ επέφερε δύο ήττες (4-0 στο “Άνφιλντ, 1-0 στο ΟΑΚΑ). Στους “κόκκινους” αυτή η πρόκριση δεν βγήκε σε καλό, αφού ο τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985 έμεινε στην Ιστορία ως “η τραγωδία του Χέιζελ”, με τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους και τους 19 νεκρούς.

Πέρασαν 11 χρόνια και οι “πράσινοι” έφτασαν ξανά στην τετράδα της διοργάνωσης. Μάλιστα, το 1996 η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ο Παναθηναϊκός απείχε 90 λεπτών από το να κάνει κάτι σπάνιο. Οι “πράσινοι” νίκησαν 1-0 τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ στις 3 Απριλίου, ωστόσο η ολλανδική ομάδα επικράτησε 3-0 στο ΟΑΚΑ, στις 17 Απριλίου, και προκρίθηκε στον τελικό της Ρώμης, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.

Άγιαξ - ΠΑΟ: 0-1 (1996) | Αφιέρωμα MEGA

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει άλλη μία συμμετοχή να επιδείξει σε ημιτελικά σπουδαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ΑΕΚ έφτασε εκεί στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77, πετυχαίνοντας έναν άθλο, αφού νίκησε 3-0 την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου παιχνιδιού, και προκρίθηκε στα πέναλτι.

Ωστόσο, η Γιουβέντους υπήρξε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Στις 6 Απριλίου του 1977, στο “Κομουνάλε”, η “Κυρία” νίκησε 4-1 το συγκρότημα του Φράντσεκ Φάντροκ, ενώ 14 μέρες αργότερα η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι επικράτησε 1-0 και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΑΕΚ - Queens Park Rangers 3-0 (7 6 πέναλτυ) Στιγμιότυπα (16/3/1977)