Στην πολιτική τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν ψιλοάγριες διαστάσεις. Μάλιστα κατατίθενται και προτάσεις άξιες προς διερεύνηση. Άλλωστε ο γράφων ήταν πάντοτε υπέρ της αξιολόγησης κάθε πρότασης που κατατίθεται. Τώρα αν καταλήγει σε ψυχιατρική διερεύνηση είναι άλλο ζήτημα. Ας αρχίσουμε με ένα μάθημα δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης. Ποιο είναι συστατικό της δημοκρατίας; Η επιλογή από τον λαό αυτών που θέλει να τον κυβερνήσουν. Πώς γίνεται αυτό; Με εκλογές. Προτείνει λοιπόν κάποιος να γίνουν εκλογές πριν από την ώρα τους. Πώς να γίνει αυτό; Να παραιτηθεί, σου λέει, ο πρωθυπουργός. Καλά ως εδώ, αν και δεν τον κόβω τον πρωθυπουργό να παραιτείται επειδή κάποιος του το λέει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόταση να πάμε άμεσα σε εκλογές -που δεν βλέπω, εδώ που τα λέμε, να αλλάζουν τα πράγματα και ο ίδιος θα ξανακυβερνάει, οπότε μπαίνουμε σε τζάμπα κόπο και έξοδα- συνοδεύεται από την εξής πρωτοτυπία: να έλθουν ξένοι παρατηρητές. Όπως ενδεχομένως γίνεται στη Ζιμπάμπουε, διότι εκεί οι κάλπες μάλλον είναι σκόπιμα τρύπιες για να φεύγουν τα ψηφοδέλτια του αντίπαλου του αιώνιου προέδρου.

Δεν διαφωνώ με την πρόταση. Αν μάλιστα γνωρίζουμε και τις ιδεολογικές ή σεξουαλικές προτιμήσεις των παρατηρητών -ειδικά τις δεύτερες, όπου έξω δεν τις κρύβουν αλλά καμαρώνουν κιόλας-, θα τους στέλνουμε για ανάπαυλα στα κατάλληλα νησάκια. Τους αριστερούς στον Άγιο Ευστράτιο ή στην Ικαρία για να μαθαίνουν και ιστορία. Τους «αλλιώτικους» στη Μύκονο βεβαίως, αν και από ό,τι πληροφορούμαι δεν λειτουργεί το «Pierrot».

Κάτι τέτοιες πάντως προτάσεις, αν και ενδιαφέρουσες, πολιτικά τις βρίσκω ελλιπείς. Προσωπικά θα πρότεινα να έχουμε γενικώς παρατηρητές για να ελέγχουν πώς ασκείται η πολιτική στη χώρα μας. Να, παραδείγματος χάρη ένα VAR (Video Assistant Referee) όπως στο ποδόσφαιρο. Και μέσω VAR θα μπορεί η κοινή γνώμη να αξιολογεί αρχηγούς, βουλευτές και κόμματα. Και να επιβάλλονται και οι σχετικές ποινές. Ακόμη και με πέναλτι να τιμωρείται ο παρανομών. Και με κόκκινη κάρτα.

Να φέρουμε μερικά παραδείγματα. Αν λόγου χάρη βγει ένας υπουργός και απειλήσει ότι θα θάψει έναν δημοσιογράφο επειδή δεν του αρέσουν αυτά που γράφει, να τον αναγκάζουν να τον τραπεζώσει στο «Ριτζ», όπου μπουκιά και χιλιάρικο. Ή να τον στεφανώσει αν πρόκειται να παντρευτεί. Ειδικά μάλιστα αν έλθει εις γάμου κοινωνία με άνδρα. Αν, πάλι, παρατύπως κάποιος πολιτικός έχει εταιρείες στο όνομά του, το VAR θα το βρίσκει και ο τύπος θα υποχρεώνεται να μοιράσει τις μετοχές του και στους υπόλοιπους 299. Να μην αποκαλύψω τι θα προβλέπεται για όσους λουφάρουν από τις συνεδριάσεις. Το VAR θα τους τσακώνει. Και θα αποκλείονται από την παρουσία τους στην τηλεόραση και θα βγαίνουν μόνο στις παιδικές εκπομπές του Nickelodeon!

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή