Με έναν οικονομολόγο αντικατέστησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν τον επί μακρόν υπουργό Άμυνάς του σε μια απρόσμενη αλλαγή φρουράς που σηματοδοτεί την εστίαση στην ανάπτυξη της οικονομίας πολέμου της Ρωσίας σχεδόν 17 μήνες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανέθεσε στον 65χρονο πρώην οικονομικό σύμβουλο και αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Άμυνας από τον 68χρονο Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο χρίζει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με αρμοδιότητες για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, παλιός σύμμαχος του Πούτιν, που είχε μέχρι τώρα το πόστο αυτό, θα αναλάβει κάποιο νέο ρόλο.

Σημειώνεται πως οι  περισσότεροι από τους προκατόχους του Σοϊγκού υπό τον Πούτιν δεν είχαν στρατιωτικό υπόβαθρο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επιλέγει έναν οικονομολόγο καριέρας στη θέση αυτή.

Τι υποδηλώνει ο ανασχηματισμός του Ρώσου προέδρου

Ο ανασχηματισμός - λίγες μέρες αφότου ο Πούτιν ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος επεκτείνοντας την παραμονή του στην εξουσία – ερμηνεύεται από δυτικά ΜΜΕ ως δυσαρέσκεια του Ρώσου προέδρου με τους χειρισμούς στον πόλεμο από τους επικεφαλής ασφαλείας της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Ρωσία: Ο Πούτιν προτείνει την επιστροφή του Μισούστιν - Να διοριστεί ξανά πρωθυπουργός

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτικό ανασχηματισμό του Πούτιν από το 2020, όταν αντικατέστησε τον τότε πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον τεχνοκράτη Μιχαήλ Μισούστιν, που παραμένει στο πόστο του μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον βετεράνο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία σημειώνει το τελευταίο διάστημα μικρά εδαφικά κέρδη στο μέτωπο καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά, οπλικά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε συστήματα αεράμυνας. Η Μόσχα ελέγχει σχεδόν το 20% των εδαφών της Ουκρανίας, αλλά οι δυνάμεις της προχωρούν αργά και σταθερά καθώς ο Πούτιν διστάζει να κηρύξει μια νέα αντιδημοφιλή επιστράτευση μετά τον πανικό και το κύμα εξόδου από τη Ρωσία που προκάλεσε εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2022.

Ρωσία: Αφοσιωμένος στον Πούτιν ο νέος υπουργός Άμυνας

Σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο, που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, Σεργκέι Μαρκόφ, ο διορισμός του Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας αντανακλά την επιθυμία του Πούτιν να ασκήσει περισσότερο έλεγχο σε στρατιωτικές υποθέσεις καθώς παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ κατέστη επιτακτική η ανάγκη εκπροσώπησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από ένα νέο πρόσωπο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του Σοϊγκού, Τιμούρ Ιβανόφ.

«Ο Μπελούσοφ είναι αφοσιωμένος στον Πούτιν», είπε ο Μαρκόφ.

Η απομάκρυνση του Σοϊγκού είχε αναβληθεί μετά τη σύγκρουσή του με τον ιδρυτή της Wagner, Γιεβγκέκνι Πριγκόζιν, που οδήγησε πέρυσι σε μια αποτυχημένη ανταρσία. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν εικασίες για το αν ο Σόιγκου ήταν καθ' οδόν, αλλά αυτή η απόφαση αναβλήθηκε. Τελικά ο Πούτιν άργησε να κάνει την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας περιμένοντας μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν στα τέλη του καλοκαιριού υπό μυστηριώδεις συνθήκες την επανεκλογή του αυτόν τον μήνα. Ο Πούτιν εμπιστεύεται τον Μπελουσόφ και τον θεωρεί έντιμο και όχι διεφθαρμένο, σύμφωνα με γνώστες του Κρεμλίνου που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σοϊγκού

«Ο ανασχηματισμός αυτός αφορά στην εδραίωση του ρόλου του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος ως κύριας ατμομηχανής της οικονομίας», δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, επικεφαλής οικονομολόγος της CentroCredit Bank.

Ο νέος υπουργός Άμυνας αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1981 και αργότερα έκανε τη διδακτορική του διατριβή. Αρχικά, ο Μπελούσοφ ακολούθησε καριέρα στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ενώ το πρώτο επίσημο πόστο που ανέλαβε επί των ημερών του Πούτιν ήταν ως διευθυντής του τμήματος οικονομίας και δημοσιονομικών το 2008. Αργότερα χρημάτισε για σύντομο διάστημα υπουργός Οικονομικών και αργότερα ως κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν σε οικονομικά ζητήματα, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεταμόρφωση της Ρωσίας σε μια οικονομία πολέμου. Ο Μπελούσοφ είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του έναντι εταιρειών και επιχειρήσεων και ήταν ο κινητήριος μοχλός της πρωτοβουλίας της ρωσικής κυβέρνησης για την αύξηση της φορολογίας στη βιομηχανία μεταλλευμάτων και εξορύξεων.