Από μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας προσβολής από παρβοϊό, ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, που φοιτούσε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, κατέληξε στις αρχές Απριλίου. Το άτυχο παιδί είχε διακομιστεί από το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στo parapolitika.gr ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό «είναι πολύ δύσκολο για τον παιδίατρο να τη διαγνώσει, να πάει εκεί το μυαλό του».

Έλεγχος του ΕΟΔΥ

Στις 10 Απριλίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Στον έλεγχο τον οποίο διενήργησε ο ΕΟΔΥ διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με παρβοϊό, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από παρβοϊό σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο ρινοϊός/εντεροϊός, ακολουθούμενος από τον αδενοϊό. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με ρινοϊό/εντεροϊό.

Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.