Εκλογές σε μια απο τις μεγαλύτερες επιστημονικές Ενώσεις της χώρας γίνονται την Κυριακή 19 του μήνα.

Όλοι οι μαθηματικοί μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας θα κληθούν να αναδείξουν το νέο Δ.Σ. του επιστημονικού τους φορέα, στις εκλογές διενεργούνται ένα χρόνο πριν τα 100τοστά γενέθλια της Εταιρίας. Το νέο Δ.Σ. μάλιστα, θα επωμισθεί την ευθύνη της διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με την ανακήρυξη από τη πολιτεία του 2018 ως «έτους μαθηματικών».

Αποτελεί δε, κοινή παραδοχή ότι η ΕΜΕ απολαμβάνει υψηλού κύρους στην κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με τις παρεμβάσεις της στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ετησίως και το σχολιασμό των θεμάτων, αλλά και τις μαθηματικές Ολυμπιάδες, τους πανελλαδικούς διαγωνισμούς, την έκδοση επιστημονικών περιοδικών για παιδιά, την στήριξη των μαθητών σε όλα τα επίπεδα.

Αποτελεί δε πρότυπο το εκλογικό σύστημα με το οποίο γίνονται οι εκλογές, με οικουμενικά σχήματα, χωρίς ανοικτή ή καθοριστική πολιτική ταυτότητα. Όλα τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ψηφίζουν ψηφοδέλτιο με 62 άτομα. Στο τέλος απλα αθροίζονται οι ψήφοι των υποψηφίων κάθε παράταξης και έτσι προκύπτει το νέο ΔΣ της Ενωσης.

Απόλυτο «φαβορί» και εφέτος η παράταξη της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» (ΔΠΜ) που επί 40 έτη είχε την ευθύνη, είτε μόνη της είτε με συνεργασίες, των πεπραγμένων της ΕΜΕ.

Στις εκλογές που θα γίνουν στις 19/3 συμμετέχουν εκτός της ΔΠΜ και άλλες 3 παρατάξεις. Οι δύο από αυτές (Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ και Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση κκε Μαθηματικών) με μακρόχρονη παρουσία στα δρώμενα της ΕΜΕ και μια τρίτη (Μαθηματική Άνοιξη).

Όπως αναφέρουν μαθηματικοί που συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ΕΜΕ, το κύρος και οι δραστηριότητες της «κτίστηκαν» μεθοδικά και συστηματικά από τους καθημερινούς «εργάτες» της, που συμμετέχουν, διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο τους και συνεισφέρουν στις λειτουργίες και δραστηριότητές της, περιοδικά, συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, ποικίλες ομάδες εργασίας κ.λ.π.