Μειωµένες σε σχέση µε πέρσι, έχοντας ωστόσο και πάλι τη µερίδα του λέοντος στο βραδινό µενού των σταθµών, οι ελληνικές τηλεοπτικές σειρές συνεχίζουν να κυριαρχούν και την επόµενη τηλεοπτική σεζόν.

*Διαβάστε εδώ: Βρισηίδα Ανδριώτου: "Εμείς τα ξέραμε αυτά που έκανε ο Άρης Σοϊλέδης στη Μαρία Αντωνά"

Εξαίρεση αποτελεί ο Σκάι και ερωτηµατικό το Open. Η αλλαγή πολιτικής του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας) όσον αφορά τη χρηµατοδότηση της εγχώριας µυθοπλασίας φέρνει αλλαγές στη στρατηγική των τηλεοπτικών σταθµών, όχι όµως ριζική στροφή, όπως προέβλεπαν κάποιοι, λίγο µετά την είσοδο του 2025.

Οι δύο βασικές αλλαγές είναι ότι θα επιδοτούνται κυρίως µίνι σειρές έως 8 µε 10 επεισόδια, ενώ η χρηµατοδότηση θα µειώνεται σταδιακά έως και θα εξαλείφεται όσο σειρές παρελθόντων ετών προχωρούν µε νέους κύκλους. Παρά το γεγονός ότι στην ψυχαγωγία υπάρχουν ακόµη πολλές εκκρεµότητες στην παραγωγή ελληνικής µυθοπλασίας, τα πράγµατα είναι αρκετά προχωρηµένα.

Το Mega, ο τηλεοπτικός σταθµός που ανέκαθεν αποτελούσε σηµείο αναφοράς ελληνικών σειρών -πολλές φορές προχωρηµένων για την εποχή τους-, θα συνεχίσει να επενδύει στη συγκεκριµένη τυπολογία προγράµµατος. ∆εν υπάρχει άλλωστε λόγος για αλλαγές, καθώς ο σταθµός της λεωφόρου Συγγρού είναι πρώτος και µε απόσταση ασφαλείας στην τηλεθέαση στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης (prime time).

O Αντρέας Γεωργίου και οι δύο στενοί του συνεργάτες, Κούλλης Νικολάου και Βάνα ∆ηµητρίου, θα έχουν παρουσία στο βραδινό πρόγραµµα του Mega την επόµενη σεζόν µε τρεις σειρές. Η «Γη της ελιάς» συνεχίζεται µε τέταρτο κύκλο και µεγάλες σεναριακές αλλαγές, καθώς πολλοί ήρωες έχουν αποχαιρετήσει ήδη τη σειρά και νέοι θα κάνουν την είσοδό τους. Μεταξύ αυτών, ο Θανάσης Βισκαδουράκης, που θα υποδυθεί έναν ιερέα στη Μάνη.

Η δεύτερη σειρά έχει προς το παρόν τίτλο «Ταµπού» και θα προβάλλεται 3 µε 4 φορές την εβδοµάδα. Μυστικά και πάθη µε φόντο την Ηπειρο έρχονται στην επιφάνεια και τίποτα στην πορεία δεν θα είναι ίδιο για τους ήρωες της ιστορίας. Το ρεπορτάζ της σειράς έχει ήδη γίνει σε Τζουµέρκα, Ιωάννινα και Βοϊδοµάτη, ενώ σύντοµα θα ξεκινήσουν γυρίσµατα. Αν και το καστ δεν έχει συµπληρωθεί, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν κλείσει ο Μέµος Μπεγνής, ο Θεοχάρης Ιωαννίδης και η Μυρτώ Αλικάκη.


Το µεγάλο φινάλε

Τέλος, το φθινόπωρο θα προβληθεί ο τρίτος κύκλος 8 επεισοδίων του «Famagusta», µε τον οποίο θα ολοκληρωθεί η δραµατική σειρά µε επίκεντρο την εισβολή στην Κύπρο. Στις 16 Μαΐου κάνει πρεµιέρα ο δεύτερος κύκλος του «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Τα τέσσερα τελευταία επεισόδια του µεγάλου φινάλε της ιστορίας θα προβληθούν το φθινόπωρο. Μέσα στην επόµενη τηλεοπτική σεζόν θα προβληθεί και ο δεύτερος κύκλος της µεγάλης θρησκευτικής παραγωγής «Άγιος Παΐσιος: από τα Φάρασα στον Ουρανό» που θα ξεκινήσει µε τα πρώτα χρόνια της µοναστικής ζωής του Αγίου και θα ολοκληρωθεί λίγο µετά την Κοίµησή του. Γυρίσµατα έχουν γίνει µεταξύ άλλων στο Αγιον Ορος, στο Ορος Σινά, αλλά και στη Σουρωτή. Στον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο συνεχίζει ο Προκόπης Αγαθοκλέους, ενώ γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Χρήστος Λούλης και η Μαρία Φιλίππου, θα κάνουν την εµφάνισή τους στη σειρά.

Το Mega εξασφάλισε και την προβολή της µίνι σειράς «17 κλωστές» σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόµου που προβλήθηκε ήδη από την Cosmote TV. Στο κανάλι εξετάζουν και τρεις κωµωδίες για τη νέα σεζόν. Πολύ κοντά σε συµφωνία µε το Mega είναι το δηµιουργικό δίδυµο της σειράς του ΑΝΤ1 «Ψυχοκόρες», Πέννυ Φυλακτάκη (σενάριο) και Μιχάλης Χαραλαµπίδης (σκηνοθεσία), που ετοιµάζουν µια καινούργια κωµωδία, η οποία εξιστορεί τις περιπέτειες µιας νέας κοπέλας που αποφασίζει να ανοίξει ένα εναλλακτικό ξενοδοχείο σε έναν τάχιστα ανερχόµενο τουριστικό προορισµό.


Ολικό λίφτινγκ

Με επιµονή στη µυθοπλασία, αλλά ολικό λίφτινγκ, υποδέχεται τη νέα σεζόν ο Alpha. Καµία από τις υπάρχουσες σειρές δεν θα συνεχιστεί, καθώς ακόµη και το «Μην αρχίζεις τη µουρµούρα» αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, ο «Μάρκος» της «Μάγισσας», παίρνει µεταγραφή για τον Alpha και σε µια µεταφυσική δραµατική σειρά, που έχει τίτλο «∆ιάφανη αγάπη» και βασίζεται σε επιτυχηµένη ιταλική σειρά, µε τίτλο «La porta rossa» («Η κόκκινη πόρτα»). Ο ηθοποιός θα υποδυθεί έναν αστυνοµικό, ο οποίος σκοτώνεται, αλλά παραµένει στη Γη ως αόρατος ντετέκτιβ, προκειµένου να µπορέσει να βρει τον δολοφόνο του και να σώσει τη γυναίκα του, η οποία κινδυνεύει.

Η δεύτερη σειρά περιπέτειας του Alpha θα είναι ο «Τιµωρός», βασισµένος στο hit της Μarvel «Τhe punisher» και πρωταγωνιστή τον «Μαθιό» του «Σασµού», ∆ηµήτρη Λάλο.

Σύµφωνα µε το πρωτότυπο σενάριο, ένας στρατιωτικός θα πάρει µε κάθε τρόπο εκδίκηση για την άγρια δολοφονία της οικογένειάς του. Αλλο ένα βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη («Σασµός», «Ναυάγιο») παίρνει τον δρόµο για την τηλεοπτική µε ταφορά του. Πρόκειται για την «Παναγιά της φωτιάς». Το καστ αναµένεται να ξεκινήσει τις επόµενες ηµέρες.

Ο «Γιατρός», µε πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, θα επιστρέψει µε δεύτερο κύκλο που θα έχει 32 επεισόδια. Στη σειρά συµφώνησε τη συµµετοχή της και η Βασιλική Τρουφάκου.

O Αντώνης Αγγελόπουλος των µεγάλων κωµικών επιτυχιών («Παρά πέντε», «Είσαι το ταίρι µου») σκηνοθετεί πρώτη φορά δράµα µε πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου. Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του νοτιοκορεάτικου «Mother», που στην ελληνική εκδοχή του θα έχει τον τίτλο «Να µε λες µαµά». Η πλοκή της µίνι σειράς οκτώ επεισοδίων περιστρέφεται γύρω από µια δασκάλα ∆ηµοτικού, η οποία όταν αντιλαµβάνεται πως µια µαθήτριά της κακοποιείται στο οικογενειακό της περιβάλλον αποφασίζει να την απαγάγει και να ζήσουν µαζί ως µαµά και κόρη. Τα γυρίσµατα του «Να µε λες µαµά» ξεκίνησαν µε σηµαντικά ονόµατα στο πρωταγωνιστικό καστ, µεταξύ των οποίων η Φιλαρέτη Κοµνηνού και η Ελένη Κοκκίδου.

Ο Βασίλης Μπισµπίκης την επόµενη σεζόν θα ανάψει στον Alpha τα «Κόκκινα φανάρια». Πρόκειται φυσικά για µια διασκευή της οµώνυµης κινηµατογραφικής ταινίας βασισµένης στο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού -µεγάλης επιτυχίας της δεκαετίας του 1960- που έφτασε µέχρι τη διεκδίκηση του Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η ταινία περιέγραφε τη ζωή επτά γυναικών και πώς κατέληξαν να εργάζονται σε καµπαρέ της Τρούµπας. Μία από αυτές θα είναι η Κλέλια Ρένεση. Από τον Alpha θα προβληθεί και η νέα σειρά των Ρέππα - Παπαθανασίου.

Είκοσι τρία χρόνια µετά την ταινία «Το κλάµα βγήκε από τον Παράδεισο», αφιερωµένη στον ελληνικό κινηµατογράφο, έρχεται «Η κατάρα της Τζέλας ∆ελαφράγκα», µια σάτιρα στις µεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης. Πρωταγωνιστούν γνωστά ονόµατα, µεταξύ των οποίων οι: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Σοφία Βογιατζάκη, Τζόυς Ευείδη, Αννα Κουρή, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Αντώνης Λουδάρος, Ματθίλδη Μαγγίρα και Χρύσα Ρώπα.


Αρνητική απάντηση

Στον ΑΝΤ1 άναψαν τελικά το «πράσινο φως» για τον δεύτερο κύκλο της «Μάγισσας». Πρωταγωνίστρια θα είναι η Μαρία Κίτσου. Η πλοκή του δεύτερου κύκλου, που θα είναι prequel, µεταφέρεται στο 1710 κατά την Ενετοκρατία στη Μάνη. Πρόταση για πρωταγωνιστικό ρόλο έγινε στον Βασίλη Χαραλαµπόπουλο, ο οποίος τελικά απάντησε αρνητικά.

Η νέα καθηµερινή σειρά του ΑΝΤ1 µε τίτλο «Ξενοδοχείο» θα βασίζεται στην ισπανική επιτυχία «Gran Hotel». Οι συζητήσεις για το πρωταγωνιστικό καστ έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες.

Με το κανάλι του Αµαρουσίου συζητά για νέα κωµική σειρά ο Γιώργος Καπουτζίδης. Φαίνεται πως οι «Σέρρες» δεν θα έχουν δεύτερο κύκλο, ανεξαρτήτως όµως αυτού η νέα σειρά διά χειρός του δηµιουργού του «Παρά πέντε» θα προβληθεί απευθείας στην ελεύθερη συχνότητα του σταθµού και όχι πρώτα στο συνδροµητικό ΑΝΤ1+.

Τρεις σειρές έρχονται τη νέα σεζόν στο Star. Από το κανάλι της Κάτω Κηφισιάς θα προβληθεί ο δεύτερος κύκλος του «IQ 160» µε πρωταγωνιστές τους Σµαράγδα Καρύδη και Νίκο Κουρή, ενώ τελικά πράσινο φως για ακόµη έναν κύκλο άναψε και για τα «Σύνορα», µε τον Κώστα Κόκλα και την Υρώ Μανέ.

Αργότερα θα προβληθεί και η αστυνοµική σειρά µυστηρίου «Μαύροι πίνακες» µε την Κάτια Γκουλιώνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και µαζί της τους Αντίνοο Αλµπάνη, Ιωάννη Παπαζήση, Σοφία Κόκκαλη και Λένα Παπαληγούρα.

Στην ΕΡΤ συνεχίζονται η «Παραλία» και η «Ηλέκτρα», ενώ από το ERTFLIX και αργότερα από το Πρώτο Κανάλι θα προβληθεί η νέα µίνι σειρά 8 επεισοδίων «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» και αναφέρεται στα νεανικά χρόνια της κορυφαίας Ελληνίδας ντίβας της όπερας. Στη σειρά θα δούµε την Ελένη Ράντου, αλλά και την τραγουδίστρια Demy στο υποκριτικό της ντεµπούτο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα.


«Το δίχτυ»

Επίσηµα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΕΡΤ µε τον Μανούσο Μανουσάκη. «Το δίχτυ», σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη και σενάριο του Βαγγέλη Γιαννίση, αποτελείται από έξι αυτοτελείς αστυνοµικές ιστορίες (διάρκειας 80 λεπτών η καθεµία).

Στο επίκεντρο βρίσκεται µία επίλεκτη οµάδα αστυνοµικών της Γενικής Ασφάλειας, η οποία αναλαµβάνει την επίλυση σηµαντικών και ειδικού ενδιαφέροντος υποθέσεων.

Πρωταγωνιστούν η Άννα Μαρία Παπαχαραλάµπους, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Ορέστης Τζιόβας, η Φιόνα Γεωργιάδη, ο Σπύρος Μαραγκουδάκης, η Κατερίνα Κρανίδη και η Αναστασία Γαλερού-Βλάσση.

Από την ΕΡΤ θα προβληθεί µετά τον Ιανουάριο του 2025 και η νέα δραµατική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόµου «Το απαραίτητο φως», βασισµένη στο οµώνυµο βιβλίο της Ντορίνας Παπαλιού.

Σε αναµονή στη δηµόσια τηλεόραση είναι και µια νέα σειρά σε σενάριο της Μαρίας Γεωργιάδου και τίτλο «Η ναυαγός», µε τους Ζέτα ∆ούκα και Στράτο Τζώρτζογλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Σκάι δεν σκοπεύει να λανσάρει σειρές στο πρόγραµµα της επόµενης σεζόν. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσει η αναβίωση του θρυλικού «Ορκιστείτε παρακαλώ» της ΕΡΤ, µε πρωταγωνιστή τότε τον αξέχαστο Γιάννη Μιχαλόπουλο που εξιστορούσε τα ευτράπελα του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Ο Μάρκος Σεφερλής είχε προτείνει από πέρσι το remake της σειράς, ωστόσο δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση.

Τέλος, ουδείς γνωρίζει το τι θα συµβεί στο Open και εάν από την καινούργια τηλεοπτική περίοδο το κανάλι θα προχωρήσει στην παραγωγή νέων ελληνικών σειρών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στις 12/05/2024