Λύσεις οριστικής διευθέτησης, με «κουρέματα» που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ, έδωσαν στους δανειολήπτες οι εταιρείες διαχείρισης την περασμένη χρονιά. Οι ρευστοποιήσεις οφειλών κινήθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ και οι αποπληρωμές στα 3,31 δισ. ευρώ, ενώ ο κύριος όγκος των υπό διαχείριση «κόκκινων» χαρτοφυλακίων αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια.

Επί συνόλου ανοιγμάτων υπό διαχείριση 88 δισ. ευρώ, οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίστηκαν πέρυσι δάνεια 69,3 δισ. ευρώ, που έχουν αγοραστεί από funds, και δάνεια ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που τους έχουν ανατεθεί από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των 69,3 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των funds αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (45,6%), ενώ ακολουθεί το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (31,9%) και, τέλος, το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (22,5%). Τα παραπάνω υπό διαχείριση ανοίγμα τα είναι χαμηλής ποιότητας, με το 91% αυτών να αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η πλειονότητα είναι καταγγελμένα ανοίγματα (74,5%) ενώ το 18,8% αφορά ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 6,7% ανοίγματα ταξινομημένα ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay).

Το 2023 οι αποπληρωμές, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και οι διαγραφές ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,02 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αποπληρωμές ανοιγμάτων ανήλθαν σε 1,68 δισ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων σε 0,72 δισ. ευρώ και οι διαγραφές ανοιγμάτων σε 0,61 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 αφορούσαν το 27,7% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου για λογαριασμό των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά λύσεις οριστικής διευθέτησης (48,2%) και ακολουθούν οι μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (42,6%) και οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (9,2%).

Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2023, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων στα οποία έχουν εφαρμοστεί λύσεις οριστικής διευθέτησης ανήλθε σε 9,28 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα υπόλοιπα για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις ήταν 1,76 δισ. ευρώ και για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 8,19 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων αφορά λύσεις κεφαλαιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ πιο συνήθεις τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων είναι η μερική διαγραφή οφειλής, ο διαχωρισμός οφειλής και η παράταση διάρκειας, με ποσοστά 44%, 25% και 21% αντίστοιχα. Μεταξύ των λύσεων οριστικής διευθέτησης, οι ρυθμίσεις που υπόκεινται σε καθεστώς νομικής προστασίας (59% του συνόλου) και οι λύσεις διακανονισμού απαιτήσεων (23% του συνόλου) αποτελούν τους πιο συνήθεις τύπους ρυθμίσεων.


Ανοίγματα για λογαριασμό τραπεζών

Αναφορικά με τα ανοίγματα για λογαριασμό τραπεζών, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης, το 57% αυτών αφορού σαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά την επιχειρηματική πίστη (46%), ενώ ακολουθούν το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (30%) και το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (24%).

Το 2023 οι αποπληρωμές και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων αναφορικά με τα ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,63 δισ. ευρώ ήταν αποπληρωμές και 0,13 δισ. ευρώ ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων.

Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της Εφημερίδας «Παραπολιτικά»