Εντείνονται οι προετοιμασίες της αλβανικής πλευράς ενόψει της αυριανής, ιδιωτικής επίσκεψης του Εντι Ράμα στην Αθήνα και της ομιλίας του στις 11 το πρωί στην ολυμπιακή εγκατάσταση (Christmas Theatre) του Γαλατσίου, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Το ταξίδι προγραμματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προ δύο εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής περιοδείας του, που περιλαμβάνει το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ, επισήμως ωστόσο ανακοινώθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη 7 Μαΐου, καθώς οι διοργανωτές ενεργούσαν, όπως αποδείχτηκε, εν κρυπτώ. Η έγκαιρη παρέμβαση του δημάρχου Γαλατσίου, Γιώργου Μαρκόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση όταν πληροφορήθηκε την ενοικίαση του κτιρίου «για κάποια μεγάλη εκδήλωση των Αλβανών», επανέφερε στην… τάξη την κυβέρνηση της γείτονος.

Προσπάθησε να προσεγγίσει την Ελένη Φουρέιρα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διοργανωτές πραγματοποιούν κινητοποίηση στην Αττική και, παράλληλα, δρομολογούν πούλμαν από διάφορες κοντινές περιοχές. Στόχος τους είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, γι’ αυτό και η αλβανική αποστολή θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από τη γείτονα, ενώ προσεγγίστηκε και η τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα, που έλκει την καταγωγή της από το Φιέρι.

«Η κοινότητά μας αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη στην Αθήνα», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟ- ΛΙΤΙΚΑ» ο Μπίμπε Αρτούρες, ένας εκ των παλαιότερων εκπροσώπων των μεταναστών και εκδότης-δημοσιογράφος. «Είμαστε περίπου 250.000 ψηφοφόροι μαζί με τους Βορειοηπειρώτες. Πολλοί έχουν φύγει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άλλοι επιστρέφουν ή μεταναστεύουν εδώ για πρώτη φορά», εξηγεί. Παραμερίζοντας τα πολιτικά ζητήματα, ο κ. Αρ- τούρες σημειώνει: «Είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ελλάδα. Οι μακραίωνοι δεσμοί των δύο κρατών παραμένουν ακλόνητοι και ξεκάθαροι. Ο κ. Ράμα δεν πρόκειται να θίξει ούτε εθνικά θέματα ούτε πολιτικά ζητήματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να κάνει υποδείξεις για τις ευρωεκλογές. Η συνεργασία μας με το υπουργείο Εξωτερικών ήταν άψογη. Τους είπαμε, μά- λιστα, ότι είναι διατεθειμένος να δει τον Ελληνα ομόλογό του, έστω και για λίγο».

Κάλεσμα επιστροφής

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Ράμα θα ζητήσει από τους Αλβανούς να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, κάτι που έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Ενας βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο Εργιον Μπράτσε (Erjon Brace), δήλωσε σχετικά: «Ο Ράμα κάνει πολύ καλά που θα συναντήσει τους Αλβανούς που ζουν εκτός χώρας. Το θέμα της συνάντησής του στην Ελλάδα για τους εκεί Αλβανούς είναι να τους πει “Ελάτε πίσω!”. Καλύτερα εδώ, στο σπίτι τους, χωρίς έξοδα, παρά εκεί. Η Αλβανία τιμάται από τη διεθνή κοινότητα, ενώ οικονομικά χρειάζεται αυτούς τους ανθρώπους. Προτού οδηγηθούμε στο να βρούμε εργατικά χέρια από χώρες της Ασίας... η πρώτη πρόσκληση πρέπει να απευθυνθεί στους Αλβανούς που ζουν εκτός χώρας… Επιστρέψτε».

Τι διακινούν συνεργάτες του

Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Ράμα διακινούν, πάντως, και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή της επίσπευσής τους το φθινόπωρο, έξι μήνες πριν από τη λήξη της συμπλήρωσης της θητείας του. Οι ομοεθνείς του εκφράζουν πολλά παράπονα για την 11ετή διακυβέρνησή του. Αναφέρουν ότι δεν βελτίωσε τις υποδομές της χώρας και ο βασικός λόγος της παραμονής τους στο εξωτερικό έγκειται στην αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση ναρκωτικών. Άλλωστε, τον Απρίλιο του 2021 τους είχε στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, βάζοντας καραντίνα 14 ημερών σε όσους έρχονταν από την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τους εν Ελλάδι Αλβανούς, στη γείτονα διαμένουν πλέον λιγότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ο πληθυσμός θα αυξηθεί απότομα κατά 200.000-400.000 ένεκα της δημιουργίας προσφυγικών καταυλισμών, στους οποίους θα εγκατασταθούν Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Επίσης, ακανθώδες παραμένει το θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Σχεδόν το σύνολο των αναπτυσσόμενων κλάδων, όπως ο οικοδομικός, ο τουριστικός και η εστίαση, εμφανίζει στασιμότητα. Οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα των 400 και 500 ευρώ και για τους τεχνίτες στα 700-800 ευρώ, όταν, για παράδειγμα, στην Αθήνα ένας αλλοδαπός ηλεκτρολόγος με δικαίωμα υπογραφής κερδίζει το λιγότερο 3.000-4.000 ευρώ τον μήνα και το ημερομίσθιο του Αλβανού υπεργολάβου οικοδομών ξεκινά από τα 200 ευρώ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά