Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η στάση της Ελλάδας οδήγησε σε αλλαγή συμπεριφοράς την Τουρκία.

«Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ισχυροποιηθεί γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Έχει σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό, έχει ανθηρή οικονομία, ακμαίο στρατό και επαρκή ισχύ σε κάθε επίπεδο. Επίσης, έχει κτίσει κρίσιμες συμμαχίες, έχει ανταποκριθεί άριστα στις μεγάλες κρίσεις και είναι αξιόπιστη διεθνώς.

Παράλληλα, ανταποκριθήκαμε πολύ καλύτερα, από ό,τι η Τουρκία περίμενε, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που η Τουρκία πυροδότησε σε βάρος μας. Όλα αυτά δεν υπήρχαν το 2019. Εμείς αλλάξαμε και η αλλαγή μας, η αναβάθμισή μας, έκανε την Τουρκία να αλλάξει στο επίπεδο της συμπεριφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε πολιτική και επιδιώξεις; Σε καμία περίπτωση και δεν αισιοδοξώ ότι θα το κάνει. Άλλαξε όμως η συμπεριφορά της γιατί η δική μας στάση την οδήγησε σε προσωρινή καταλλαγή. Δεν πρέπει να εφησυχαζουμε ούτε να βαυκαλιζόμαστε. Η ατζέντα της Τουρκίας θα παραμείνει η ίδια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, και τώρα το κάνουμε, είναι να ενισχύουμε τη δύναμή μας, σε κάθε επίπεδο. Γεγονός ιδιαίτερα επωφελές για εμάς, οικονομικά και στρατιωτικά. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, οπότε η συντήρηση του διαλόγου είναι επ' ωφέλειά μας»