Είναι ένας σπουδαίος αντίπαλος. Ενας προπονητής της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ενας τεχνικός με συνολικά 11 τίτλους στην καριέρα του, οι 4 εκ των οποίων στο Europa League. Ο απόλυτος κυρίαρχος της διοργάνωσης. Ο άνθρωπος των νοκ άουτ αγώνων και των τελικών. Ο Ουνάι Εμερι.

Ο άνθρωπος που αναγέννησε την Αστον Βίλα, τη “μεγάλωσε”, την έβαλε ξανά στην κουβέντα για τις πρώτες θέσεις της Premier League. Και πλέον θέλει να τη στείλει και σ' έναν τελικό. Αλλά ο Ολυμπιακός και ο... Βιθέντε Ιμπόρα έχουν διαφορετική άποψη.

Ο “έρωτας” του Ουνάι Έμερι για τον Βιθέντε Ιμπόρα

Προφανώς, η αναφορά του Ιμπόρα στην παραπάνω πρόταση δεν είναι τυχαία. Ούτε ασήμαντη. Βλέπετε, εάν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής στην καριέρα του Ουνάι Εμερι, που να τον γνωρίζει στον απόλυτο βαθμό και να έχει πλήρη γνώση των πρακτικών, της προπονητικής θεωρίας, της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας του Βάσκου τεχνικού, αυτός δεν είναι άλλος από τον μέσο του Ολυμπιακού. Τον πλέον αγαπημένο ποδοσφαιριστή σε όλη την καριέρα του νυν τεχνικού της Βίλα.

Οι αριθμοί δίνουν τις απαντήσεις που ψάχνετε και εξηγούν τον εκτενή πρόλογο. Ο Εμερι και ο Ιμπόρα συνεργάστηκαν για συνολικά 5,5 σεζόν στη Σεβίλλη (2013-16) και τη Βιγιαρεάλ (2020-22). Για την ακρίβεια, ο Βάσκος τεχνικός έχει χρησιμοποιήσει σε συνολικά 171 αγώνες (22 γκολ, 10 ασίστ) τον νυν μέσο του Ολυμπιακού. Σε ολόκληρη την καριέρα του, ο προπονητής της Βίλα έχει χρησιμοποιήσει μόνο έναν παίκτη σε περισσότερα παιχνίδια, τον Αργεντινό Εβερ Μπανέγα (200 ματς, 18 ασίστ, 25 γκολ), τον οποίο είχε παίκτη για 3,5 χρόνια στη Βαλένθια και στη συνέχεια στη Σεβίλλη, όπου συνήθως τον είχε δίδυμο με τον Ιμπόρα!

Gol de Iborra (4-0) en el Sevilla FC - Real Betis - HD

“Ο Εμερι σκέφτεται τελικούς 24 ώρες το 24ωρο”

Πριν από λίγα χρόνια ο Ιμπόρα είχε εξηγήσει μέσα σε λίγα λόγια πώς ακριβώς δουλεύει ο Εμερι και κυρίως πώς σκέφτεται και ετοιμάζει την ομάδα του. “Σκέφτεται τελικούς 24 ώρες το 24ωρο”, είχε παραδεχθεί στο “Radio MARCA” ο νυν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, για να εξηγήσει επιπλέον πως “...αναλύει τον αντίπαλο συνολικά και ατομικά και προετοιμάζει την ομάδα του τακτικά και πνευματικά. Τίποτε δεν του ξεφεύγει. Τίποτε δεν αμελεί. Πηγαίνεις στα παιχνίδια με πλεονέκτημα όταν παίζεις υπό τις οδηγίες του Εμερι, λόγω των πληροφοριών που σου δίνει για κάθε αντίπαλο”.

Unai Emery • Europa League Final 2016 Tactics, Liverpool 1 Sevilla 3 • Masterclass

Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός και ο προπονητής της Αστον Βίλα έχουν ακριβώς τους ίδιους τίτλους στο Europa League. Διότι τους κατέκτησαν μαζί, τόσο στη Σεβίλλη (2013-14, 2014-15, 2015-16) όσο και στη Βιγιαρεάλ (2020-21). Ο ένας από τον πάγκο και ο άλλος από τον αγωνιστικό χώρο. Με τον Ιμπόρα να αποτελεί τον παίκτη «εικόνα και ομοίωση» του Εμερι εντός και εκτός γηπέδου. Ο παίκτης που ταίριαζε και αντιλαμβανόταν καλύτερα από τον καθένα τι ήθελε να παίξει και κυρίως πώς ήθελε να το κάνει. “Ιδανικός παίκτης για κάθε προπονητή και ένας μεγάλος αρχηγός στο γήπεδο και στα αποδυτήρια”, όπως είχε δηλώσει το 2016 ο 53χρονος τεχνικός, εκθειάζοντας τον τότε ποδοσφαιριστή του.

Το πρώτο ευρωπαϊκό που... χωρίζει Έμερι - Ιμπόρα

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε φέτος ένας από τους δύο να έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον άλλον. Να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει/κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, χωρίς κοινή συνύπαρξη. Μια τρομερή σύμπτωση, που δείχνει πως το ποδόσφαιρο δημιουργεί εκπληκτικές ιστορίες. Και ευχή όλων, ο νικητής σε αυτή την ιδιότυπη... ισπανική μάχη να αναδειχθεί ο Ολυμπιακός. Και ο Ιμπόρα να είναι εκείνος που θα σηκώσει το 5ο. Εστω και όχι Europa League.