Στην ιστορία των Playoffs της Euroleague, 18 σειρές έχει χρειαστεί να φτάσουν στο σημείο να κριθούν σε 5ο παιχνίδι. Και τις 18 φορές, κέρδισε η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να επικρατήσει και τις 4 φορές που βρέθηκε γηπεδούχος. Τη μία φορά που κλήθηκε να παίξει ως φιλοξενούμενος σε Game 5, είχε γνωρίσει την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2014, τη χρονιά δηλαδή μετά τις back to back ευρωπαϊκές κατακτήσεις του.

Φέτος οι ερυθρόλευκοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας σε πέμπτο παιχνίδι σειράς Playoffs την Μπαρτσελόνα, μετά την εκκωφαντική νίκη τους στο τέταρτο παιχνίδι στο ΣΕΦ με 92-58. Ασφαλώς και το προσεχές παιχνίδι της Τετάρτης (8/5, 22:00) στο "Παλαού Μπλαουγκράνα" θα είναι εντελώς διαφορετικό. Όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε πολλά πράγματα που πρέπει να κρατήσει η ομάδα του, αν θέλει να φύγει με το διπλό από τη Βαρκελώνη και να γράψει ιστορία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zeb2nx2kqh)

Ο Παπανικολάου επέστρεψε για να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις του 2024

"Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στον Κώστα Παπανικολάου. Οι αιματολογικές του Παπανικολάου ήταν άσχημες, έπρεπε να μείνει εκτός αγώνα. Ας πούμε ότι θυσίασε την υγεία του, δεν ήταν σε κατάσταση να παίξει με τόση ενέργεια σε αυτόν τον αγώνα. Όλοι είδαμε πώς μας βοήθησε. Όπως μας βοήθησαν όλοι". Τάδε έφη Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη τύπου της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zed19ayygh)

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ένας πραγματικός αρχηγός. Ακόμη και όταν δεν είναι στο παρκέ, η ενέργεια αλλά και η έμπνευση που δίνει από τον πάγκο είναι συγκλονιστική. Ακόμη ο "Παπ" διανύει μια πολύ ώριμη φάση στην καριέρα του και πολλές φορές κάνει τον... έξτρα βοηθό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η εμπειρία του αρχηγού είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει το ρου της αναμέτρησης της Βαρκελώνης. 

Κακά τα ψέμματα το πείραμα Σίκμα λειτούργησε μόνο στο πρώτο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα να αιφνιδιάζεται. Έπειτα προσαρμόστηκε ο Γκριμάου και ο βετεράνος φόργουορντ έκανε περισσότερο... κακό παρά καλό, γι' αυτό και έμεινε εκτός 12αδας τη στιγμή που επέστρεψε ο αρχηγός.

Ο Μιλουτίνοφ "κολλάει" πολύ περισσότερο από τον Ράιτ απέναντι στους ψηλούς της Μπαρτσελόνα

Ο Μόουζες Ράιτ δεν ήταν κακός όσο αγωνίστηκε απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αλλά δεν ήταν και καλός. Ο Αμερικανός κατάφερνε να ξεδιπλώσει τις πτυχές του αστείρευτου επιθετικού του ταλέντου όμως στην άμυνα το μέγεθος και η δύναμη κυρίως του Βίλι Ερνανγκόμεθ και εν συνεχεία του Γιαν Βέσελι του έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να βγάλει την τάπα της σεζόν στο Game 3. Αλλά ακόμη κι εκεί στην επόμενη φάση παρασύρθηκε από την απειρία του βγαίνοντας επιθετικά σε μια άμυνα και έδωσε τη δυνατότητα στους Καταλανούς να βρουν τρίποντο που τους έβαλε ξανά στο ματς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xrp80kb85l)

Αυτοί οι λόγοι συντέλεσαν στο να οδηγηθεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο να βάλει στο παιχνίδι τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στο τρίτο παιχνίδι της σειράς όμως αυτό λειτούργησε ευεργετικά καθώς στο τέταρτο κατάφερε να μείνει για 21:47' στο παρκέ, όντας καθοριστικός.

Η Μπαρτσελόνα έχει μια γραμμή ψηλών που μπορεί να κυριαρχήσει στο ριμπάουντ. Ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι της Βαρκελώνης, Βέσελι και Ερνανγκόμεθ πήραν 11 ριμπάουντ, όλα επιθετικά. Στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, όμως, ο Ολυμπιακός έβαλε δίπλα στο "όπλο" Πετρούσεφ, το "υπερόπλο" Μιλουτίνοφ.

Οι δύο Σέρβοι έχουν καταπληκτική χημεία μεταξύ τους (όχι ότι δεν υπάρχει με τον Ράιτ) και σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό δίδυμο το οποίο έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στη "μάχη των αιθέρων", όπως συνέβη στη νίκη του ΣΕΦ. Στα 16 ριμπάουντ σταμάτησαν οι δυο τους με τον Μιλουτίνοφ να έχει μάλιστα και 3 επιθετικά. Μεγάλη υπόθεση να βγαίνει ο Φαλ, να μπαίνει ο Μιλουτίνοφ και να περιμένει... μπαλαντέρ ο Ράιτ.

Ο Γουίλιαμς-Γκος της τρίτης περιόδου και ο Μήτρου-Λονγκ που μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά

Ένα ακόμη διαφορετικό στοιχείο που είδαμε στο παιχνίδι της Μεγάλης Πέμπτης ήταν η χρησιμοποίηση του Γουίλιαμς-Γκος από το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου αντί του Γουόκαπ. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερυθρόλευκους να είναι πιο επιθετικοί, έχοντας διπλή τρίποντη απειλή με τον Αμερικανό δίπλα στον Κάνααν (στην ουσία τετραπλή με Παπανικολάου και Πίτερς). Αφού το ροτέισιον του Μπαρτζώκα είναι πολύ πιο κλειστό στο δεύτερο ημίχρονο, αυτή η αλχημεία μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη στιγμή που ο Γουόκαπ δεν είναι στα καλύτερά του επιθετικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ze5c7p7rfl)

Εκτός των βασικών, όμως, σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Από τη στιγμή που ο Λαρεντζάκης δεν μπορούσε να συνεχίσει έπειτα από το μεγάλο του τρίποντο που έβαλε τη "σπίθα" για το εντυπωσιακό 17-0 της δεύτερης περιόδου, ο ομογενής γκαρντ ήταν ο ιδανικός για να μπει στο παρκέ και να δώσει ένταση στην άμυνα αλλά και το απρόβλεπτο στην επίθεση. Έχει πολύ καλά στοιχεία ο Μήτρου-Λονγκ που μπορούν να τον κάνουν υπερπολύτιμο ως 5ο γκαρντ για τον Ολυμπιακό.

Η ουσία πλέον είναι ο Ολυμπιακός πρέπει να λειτουργήσει αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με το παιχνίδι της Τρίτης. Η πνευματική ισορροπία πλέον πρέπει να επανέλθει μετά από έναν θρίαμβο και όχι μετά από μία συνθήκη που προσέβαλε και έθιξε τους ερυθρόλευκους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και η ομάδα του έχουν πλέον το περιθώριο πέντε ημερών προκειμένου να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν για να δώσουν ένα ακόμη ιστορικό παιχνίδι. Και στην τελική, αν υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να σπάσει μια αρνητική παράδοση της Euroleague, αυτή είναι ο ατσάλινος Ολυμπιακός!