Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα θρίαμβο στη Βαρκελώνη και το παιχνίδι με την Μπαρτσελονέτα για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων για την προημιτελική φάση του Champions League πόλο Ανδρών, νικώντας 19-18 στα πέναλτι (13-13 κ.δ.). Ήταν η πρώτη εκτός έδρας επικράτησή του επί των Καταλανών ύστερα από 10 χρόνια. Προκρίθηκε, έτσι, για το Final 4 που θα γίνει στη Βαλέτα, από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 13-13 στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού και αυτό σήμαινε ακαριαία ότι ακόμα κι αν νικούσε η Μπαρτσελονέτα στη διάρκεια των πέναλτι, δεν θα έφτανε τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία του ομίλου τους στο Champions League. 

Ο Μάνος Ζερδεβάς, που χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία των πέναλτι, έπιασε δύο, με τον Ολυμπιακό να φτάνει τους 11 βαθμούς και την Μπαρτσελονέτα, τους 7. Οι Καταλανοί δεν προλαβαίνουν, με μία αγωνιστική να απομένει, τους "ερυθρόλευκους", που θα παίξουν για το μεγάλο τρόπαιο με Φερεντσβάρος, Προ Ρέκο και Νόβι Μπέογκραντ. Ο Ολυμπιακός θα κλείσει τις υποχρεώσεις του στους ομίλους με τη... φιέστα της 14ης Μαΐου, απέναντι στην Μπρέσια, στο "Πέτρος Καπαγέρωφ". 

Μπαρτσελονέτα-Ολυμπιακός: Μπήκε για να παίξει

Ο Ολυμπιακός δεν πήγε στη Βαρκελώνη για να παίξει με ιδιοτέλεια, σκεπτόμενος τα τρία γκολ διαφορά με τα οποία είχε νικήσει στον Πειραιά, ωστόσο αναγκάστηκε, αφού η Μπαρτσελονέτα, παίζοντας τις τελευταίες ελπίδες της για να διατηρήσει τις πιθανότητές της ώστε να προκριθεί στο Final 4 του Champions League, άσκησε τρομερή πίεση στους παίκτες του Χρβόγε Κόλιανιν, παίζοντάς τα όλα για όλα. 

Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στο παιχνίδι και βρίσκονταν σε καταστάσεις που έπρεπε να δρουν για να μην αφήνουν την Μπαρτσελονέτα να ξεφύγει. Ο Ολυμπιακός είχε στα μέτρα του το πρώτο ημίχρονο, καθώς κάθε φορά που η Μπαρτσελονέτα σκόραρε, συνήθως από τον παίκτη παραπάνω, μια και είχε τρία στα τρία στην πρώτη περίοδο, αλλά ο Ολυμπιακός αντιδρούσε, αφού με πολιορκητικό κριό τον Δημήτρη Νικολαΐδη στα δύο μέτρα και με τον Μάρτον Βάμος και τον Γιάννη Φουντούλη να αναλαμβάνουν την πλειονότητα των επιθέσεων με πλεονέκτημα, μπορούσε να ισοφαρίζει. 

Ωστόσο, στα μέσα της τρίτης περιόδου η Μπαρτσελονέτα έφυγε μπροστά με σκορ 9-7 και έδειξε να μπορεί να φτάσει ή ακόμα και να προσπεράσει τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού. 

Μπαρτσελονέτα-Ολυμπιακός: Ο Γενηδουνιάς ανέλαβε στα κρίσιμα 

Ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς έσβησε τούρτα με 31 κεράκια μέσα στο... κολυμβητήριο της Βαρκελώνης και έδειξε ότι μαζί με τα έτη έρχεται η ωριμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γεμίσει ακόμη με τεστοστερόνη το... χλώριο. Ο διεθνής περιφερειακός κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό όταν η Μπαρτσελονέτα τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια της, δείχνοντας πως έχει πάρει τον καταλανικό αλγόριθμο. 

Τα τρία διαδοχικά γκολ του ήταν χάρμα ιδέσθαι, ωστόσο το πιο κρίσιμο ήταν το πρώτο, ένα φανταστικό σουτ από τα δεξιά στη λήξη του χρόνου επίθεσης με τον παίκτη παραπάνω, που έφερε ξανά τη διαφορά στο ένα γκολ. Η Μπαρτσελονέτα προηγήθηκε ξανά 10-8 για να μπει στην τέταρτη περίοδο, αλλά ο Γενηδουνιάς πήρε φόρα. Με δύο δικά του γκολ και μια θαυμάσια ασίστ στον Φουντούλη, αλλά και ένα γκολ του Ζανή Αλαφραγκή, ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά στο σκορ, 12-11. Διατήρησε το προβάδισμά του με πέναλτι του Γενηδουνιά (ο οποίος ευστόχησε σε τέσσερα συνολικά, δύο επί του Αγκίρε και δύο επί του Πόρτερ στη διαδικασία) και στο τελευταίο λεπτό έγινε ένα απίθανο θρίλερ. 

Η αθέλητη γκάφα του Φάτοβιτς


Ο Ολυμπιακός είχε τρία σουτ στο τελευταίο λεπτό, που ο Αγκίρε απέκρουσε σε κόρνερ. Ο Κροάτης προπονητής της Μπαρτσελονέτα, Έλβις Φάτοβιτς, είχε ήδη ζητήσει τάιμ άουτ με το που θα έκανε κατοχή η ομάδα του. Δεν περίμενε πως, με 10'' για τη λήξη, ο Σαραχούγια θα έκλεβε την μπάλα και θα είχε προοπτική να βρεθεί απέναντι στον Μάρκο Μπίγιατς. Το παιχνίδι διακόπηκε, στην Μπαρτσελονέτα δόθηκαν 6 δευτερόλεπτα, στα οποία δεν μπόρεσε να σκοράρει αν και ο Αγκίρε κατέβηκε στην... ερυθρόλευκη περιοχή, ο τουλάχιστον ένας βαθμός εξασφαλίστηκε και οι δύο επεμβάσεις του πανέτοιμου Ζερδεβά έστειλαν τον Ολυμπιακό στη Μάλτα. 

Η διαδικασία των πέναλτι

1-0 Βάμος
1-1 Περόνε
2-1 Γενηδουνιάς
2-2 Αραχούγια
Δήμου, αποκρούει ο Πόρτερ
Ντε Τόρο, αποκρούει ο Ζερδεβάς 
3-2 Γκίλας
3-3 Μουνιαρίθ
4-3 Φουντούλης 
4-4 Μπιέλ 
5-4 Βάμος 
5-5 Περόνε
6-5 Γενηδουνιάς 
Σαναχούγια, αποκρούει ο Ζερδεβάς