Δακρυσμένα μάτια παντού! Βλέμματα ψηλά στον ουρανό να αναζητούν στον Παράδεισο όσους δεν είναι πια κοντά μας και θέλαμε να βρίσκονται το βράδυ της Πέμπτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Ολυμπιακός γράφει ιστορία! Ζει ένα αθλητικό παραμύθι που θα μνημονεύεται στα βάθη των αιώνων. Ποδοσφαιρικό και μη…

Τα "αδάμαστα λιοντάρια" του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα επιδιώξουν στις 29 Μαΐου στον τελικό του Europa Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο διαμάντι στην κορυφή μιας συλλογικής επιτυχίας που όμοια της δεν έχει γνωρίσει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός.

Ο Ολυμπιακός μετρά ήδη τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς (σε ποδόσφαιρο, χάντμπολ, πόλο) περιμένει να ζήσει άλλους δύο (σε μπάσκετ και πόλο), μα πάνω απ’ όλα ζει και αναπνέει για να προσθέσει στο μουσείο της ιστορίας του το πρώτο κύπελλο Ευρώπης που θα έχει κατακτηθεί από ελληνική ομάδα στις έξι δεκαετίες των διοργανώσεων της UEFA.

Η "επική" στιγμή του Ολυμπιακού μέσα από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της

Μια επική στιγμή που, όμως, έχει ονοματεπώνυμα. Που μπορείς να αφηγηθείς μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν εξασφαλίσει ήδη μια θέση στην "αθανασία" του Θρύλου του Πειραιά, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τελικού με την Φιορεντίνα. Με κάθε πρόσωπο να συμβολίζει μία από τις αρετές που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερη στιγμή της "αιώνιας" ιστορίας του, λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Θα είχε αναμφίβολα το πρόσωπο του διοικητικού ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη! Του ανθρώπου που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου δεν σταμάτησε να ονειρεύεται. Που αφιέρωσε ατελείωτες ώρες και αμέτρητα εκατομμύρια για να αλλάξει επίπεδο ολόκληρο τον σύλλογο. Να τον καταστήσει, πάνω απ’ όλα αξιόπιστο και συνεπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15go9r2lrm9)

Η ΠΙΣΤΗ: Ή αλλιώς Κριστιάν Καρεμπέ. Ο μόνος άνθρωπος – πλην του Βαγγέλη Μαρινάκη – που δεν δίσταζε να μιλήσει δημόσια για το όνειρο της συμμετοχής του Ολυμπιακού σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Είδε ανθρώπους να τον ειρωνεύονται, προσβλητικά σχόλια να επιχειρούν να μειώσουν την τεράστια προσωπικότητά του. Και σήμερα ακόμη κι εκείνοι που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να λοιδορήσουν έναν άνθρωπο με τη "βαριά" ποδοσφαιρική κληρονομιά του Γάλλου, απλά… του σφίγγουν το χέρι!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cdnplwmhts81)

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ: Το όραμα υπήρχε πάντα, το σχέδιο επίσης. Απέμενε να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να του δώσει σάρκα και οστά. Το Καραϊσκάκη τραγουδά μέσα σε δύο μήνες το όνομα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πιο δυνατά κι απ’ ότι φώναζε εκείνο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Και όχι άδικα! Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Βάσκος τεχνικός έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού. Ήρθε στο λιμάνι του Πειραιά και ενέπνευσε έναν ολόκληρο οργανισμό με τη μεθοδικότητα και την προσωπικότητα του. Πάνω απ’ όλα κατάφερε να βγάλει από τους ποδοσφαιριστές του, τον καλύτερό τους εαυτό και να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ανίκητοι ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν την τέταρτη καλύτερη ομάδα της φετινής Premier League, μέσα στο ίδιο της το σπίτι!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15gl5zlhn3l)

Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ: Βλέπεις την ηρεμία του Κωνσταντίνου Τζολάκη και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτό το παλικάρι δεν έχει κλείσει τα 22 του χρόνια. Πάνω απ’ όλα, όμως, μένεις άφωνος με την ταπεινότητά του σε στιγμές ποδοσφαιρικού μεγαλείου σαν αυτές που ζει από τη μέρα που ο Μεντιλίμπαρ του εμπιστεύτηκε τα γάντια του βασικού πορτιέρο της ομάδας. Ένας αθλητής – πρότυπο για κάθε νέο Ελληνόπουλο…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15fzqd96ybd)

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: Τον αποκάλεσαν συνταξιούχο! Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος σπουδαίος ποδοσφαιριστής ήταν που είδε τον… κανιβαλισμό στα social media να τον ισοπεδώνει. Αποτελεί, όμως, στο χορτάρι τον ακρογωνιαίο λίθο του ονείρου που ζουν οι «ερυθρόλευκοι»: Βιθέντε Ιμπόρα! Η τεράστια κλάση του «σκεπάζει» τα πάντα πλέον στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15g2uf75zs9)

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ειλικρινά, τι μπορεί να γράψει κανείς για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί; Τον επιθετικό που έχει βαλθεί να γκρεμίσει κάθε ρεκόρ στην ιστορία των θρυλικών κυνηγών που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα στο πέρασμα των δεκαετιών; Γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που με μια του κίνηση, με ένα απλό άγγιγμα θα κάνει τα όνειρα εκατομμυρίων συνανθρώπων του πραγματικότητα…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15dj5g18jc9)

Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ: Αυτή θα είχε το πρόσωπο κάθε φίλου του Ολυμπιακού το βράδυ της Πέμπτης. Κάθε "ερυθρόλευκου" φιλάθλου σε κάθε γωνιά της Οικουμένης που σήκωσε στα ουράνια το κασκόλ της περηφάνιας του, για τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο της καρδιάς του!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15f54c9hc49)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή".