Τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, που οδηγούν ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε λειτουργικό αδιέξοδο, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2023 οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας μειώθηκαν κατά 25,93%, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκαν κυρίως από τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Υγείας 23.582 μόνιμες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι 14.631 από αυτές χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων.


ΠΟΕΔΗΝ: Στην ηλικία της συνταξιοδότησης το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο ΕΣΥ, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού προσλήψεων την τελευταία 15ετία, πλησιάζει πια στην ηλικία της συνταξιοδότησης, ενώ σε πολλές ιατρικές ειδικότητες εργάζονται συνταξιούχοι με καθεστώς παράτασης εργασίας.

Σημειώνεται ότι το 2023 οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

«Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους και δεν τους έχουμε αναπληρώσει. Οι προκηρύξεις είτε βγαίνουν άγονες είτε καθυστερούν 5 χρόνια να τελεσφορήσουν λόγω του ΑΣΕΠ», ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννάκος στο iatropedia.gr.
«Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει λειτουργικό αδιέξοδο, το έχουμε πει πολλές φορές, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Τα κυβερνητικά στελέχη συνεχώς ”ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” για να καλύψουν τα κενά, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού».


Μάριος Θεμιστοκλέους: Το 2023 το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι από το 2019

Όπως πάντως είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το 2023 το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι από το 2019.

«Με τις προσπάθειες των τελευταίων ετών πετύχαμε σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και των οικονομικών στοιχείων, οπότε κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα, ούτε προσπαθούμε ως κυβέρνηση να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Όλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη παρουσιάζουν δυσλειτουργίες, ειδικά μετά την πανδημία».