Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν το Χιούστον του Τέξας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να προκληθεί μπλακ άουτ σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις.

«Έχουμε μια καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 100 μιλίων/ώρα, ισοδύναμη του τυφώνα Ike και σημαντικές ζημιές στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος του Χιούστον, Τζον Γουίτμιρ.

Αναλυτικά, δύο θάνατοι προήλθαν από πεσμένα δέντρα και ένας ακόμη από πτώση γερανού. Η καταιγίδα έχει πλέον μεταφερθεί στη γειτονική Λουιζιάνα με προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην ακτή του Κόλπου.

Οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να μείνουν μέσα

Στο Χιούστον, τα φανάρια ήταν σβηστά, τα παράθυρα των γραφείων σπασμένα και τα γυαλιά σκορπισμένα στους δρόμους της πόλης. Οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να μείνουν μέσα από τον δήμαρχο. «Μείνετε σπίτι απόψε. Μην πάτε αύριο στη δουλειά, εκτός αν είστε απαραίτητος εργαζόμενος. Μείνετε σπίτι, φροντίστε τα παιδιά σας. Οι διασώστες μας θα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο»

Σύμφωνα με το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Χιούστον, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες και ισχυρές καταιγίδες για πολλές κομητείες. Η πόλη εργαζόταν μέσω ενός πλήθους κλήσεων έκτακτης ανάγκης, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν διαρροές αερίου και κατεστραμμένα καλώδια, είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής της πόλης.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες έμειναν χωρίς ρεύμα στο Τέξας από αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας PowerOutage.us. Η συντριπτική πλειονότητα των διακοπών συνέβησαν στην κομητεία Χάρις, η οποία περιλαμβάνει το Χιούστον και φιλοξενεί περισσότερους από 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Λουιζιάνα υπάρχουν 215.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της ακτής του Κόλπου. Τον περασμένο μήνα, μια άλλη θανατηφόρα καταιγίδα σάρωσε την πόλη όταν ο ανεμοστρόβιλος Katy σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε 10.