Το Taste Atlas δημοσίευσε την λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου και φυσικά δεν λείπει το ελληνικό… άρωμα και οι ελληνικές γεύσεις με 8 πιάτα που ξεχώρισαν.

Στην κορυφή μάλιστα, είναι ο ντάκος ενώ μέσα στη δεκάδα- στην τρίτη θέση- είναι η χωριάτικη σαλάτα.

Σε άλλες θέσεις, έχουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την πατζαροσαλάτα, την τονοσαλάτα, τους βολβούς και τη λαχανοσαλάτα.

dako

Nτάκος στην 1η θέση

 «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο» γράφουν στο Taste Atlas.

Χωριάτικη στην 3η θέση

 «Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι από την Καλαμάτα. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες». 

horiatiki



Διαβάστε επίσης: Taste Atlas: Αυτά είναι τα 4 ελληνικά οινοπνευματώδη ποτά στη "χρυσή" 50άδα του κόσμου

Χόρτα στην 24η θέση και πατατοσαλάτα στην 25η θέση

 «Είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βραστά στα οποία ρίχνουμε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι λίγο πικρή, ανάλογα με το φυτό. Τα χόρτα καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο το καλοκαίρι γιατί είναι δροσιστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Αν και συνήθως αυτή η σαλάτα τρώγεται μόνη της, τα χόρτα μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή ψητό κρέας».

 «Η ελληνική πατατοσαλάτα μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα και γίνονται διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα αφού παρέχει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».

horta

Πατζαροσαλάτα στην 31η θέση

 «Τα παντζάρια είναι το κύριο συστατικό σε αυτό το πολύχρωμο ελληνικό πιάτο που κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Τα μαγειρεμένα παντζάρια είτε επικαλύπτονται με dressing με βάση το γιαούρτι είτε απλώς καρυκεύονται με ξύδι, ενώ ολόκληρο το πιάτο μπορεί να έχει τη μορφή κρεμώδους, παχύρρευστου πουρέ ή σαν κανονική σαλάτα με παντζάρια κομμένα σε κύβους. Η παντζαροσαλάτα σερβίρεται παραδοσιακά γαρνιρισμένη με ολόκληρα, κομμένα στη μέση ή θρυμματισμένα καρύδια και συνήθως την απολαμβάνουν ως μεζέ».

patzarosalata

Τονοσαλάτα στην 46η θέση

 «Αν και απλή στην προετοιμασία, η ελληνική τονοσαλάτα είναι γεμάτη σε γεύση. Μαζί με κομμάτια τόνου, η σαλάτα ενσωματώνει κυρίως διάφορα λαχανικά κομμένα σε κύβους και άλλα υλικά όπως κάπαρη, ελιές και μυρωδικά. Είτε επικαλύπτεται με ντρέσινγκ είτε καρυκεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Η τονοσαλάτα σερβίρεται καλύτερα παγωμένη, συνοδευόμενη από τραγανά παξιμάδια ή χωριάτικο ψωμί».

tono

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) στην 64η θέση

 «Ένα απλό κρητικό πιάτο. Οι βολβοί είναι συνήθως σε άγριες, ορεινές περιοχές. Όταν συλλέγονται, οι βολβοί καθαρίζονται καλά και μπορούν να μαγειρευτούν τουρσί ή να σερβιριστούν φρέσκοι, συνήθως ''ντυμένοι'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Απολαμβάνεται κυρίως ως μεζές ή συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας».

asko

Λαχανοσαλάτα στην 94η θέση

 «Η ελληνική λαχανοσαλάτα παρασκευάζεται παραδοσιακά τον χειμώνα. Αποτελείται από ψιλοκομμένο κόκκινο ή λευκό λάχανο που συνήθως ''ντύνεται'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά και λαχανικά όπως καρότα ή μάραθο. Προαιρετικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ντρέσινγκς με βάση το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η λαχανοσαλάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό σε διάφορα κυρίως πιάτα».

lahano__1_