Καλοκαιρινό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη 16 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, την ώρα που ο υποτροπικός αεροχείμαρρος πλησιάζει πάνω από τη χώρα μας και αναμένεται να κάνει τον υδράργυρο να «σκαρφαλώσει» σε αρκετές περιοχές και να «χτυπήσει» ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά μοντέλα, η πιο ζεστή ημέρα αυτής της θερμικής εισβολής που καταφθάνει θα είναι η Παρασκευή, ενώ εξίσου υψηλές θερμοκρασίες, εκτός απροόπτου, θα επικρατήσουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Θεαματική αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες - Πού θα αγγίξει ο υδράργυρος πάνω από τους 30 βαθμούς

Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον υποτροπικό αεροχείμαρρο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, «ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας».

Σύμφωνα, με την πρόγνωση του κ. Τσατραφύλλια, «η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η Δυτική και Νότια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς, και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς, όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα. Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Αρνιακός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού στα μέσα Μαΐου

Τη δική του εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού έκανε και ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, εξηγώντας παράλληλα τι είναι ο λεγόμενος υποτροπικός αεροχείμαρρος, που θα φέρει θερμοκρασίες... καλοκαιριού στα μέσα του Μαΐου.

Όπως σημείωσε, «οι υποτροπικοί αεροχείμαρροι περνάνε αιώνες, χρόνια, μήνες πάνω από τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε πολύ απλοϊκή έκφραση είναι ένα αέρινο ποτάμι που οδηγεί τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας. Εάν δεν υπήρχαν οι αεροχείμαρροι, δεν θα είχαμε βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία είτε μας έρχονται από τον Πόλο είτε από την Αφρική. Πέντε-έξι ημέρες θα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μην εντυπωσιάζεστε από αυτές τις λέξεις».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d192yz0dma4x)

«Απ' ό,τι φαίνεται, η Παρασκευή θα είναι η πιο ζεστή μέρα και έπεται και το Σαββατοκύριακο, που θα έχουμε 30άρια και πάνω. Πάμε για τέλη Μαΐου, μην περιμένουμε και δροσιές. Σιγά-σιγά τα 30άρια θα πολλαπλασιαστούν και η διάρκειά τους θα μεγαλώνει», συμπλήρωσε ο Τάσος Αρνιακός.

Μαρουσάκης: Ισχυρό, αλλά όχι ακραίο κύμα ζέστης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θερμή αέρια μάζα θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές κοντά στο Σαββατοκύριακο στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, με έμφαση τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Από Λαμία και πιο κάτω δηλαδή. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης, όχι όμως ακραίο, το οποίο φαίνεται να διαρκεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προτού πάμε σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d193eks1a6xd)

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από την Παρασκευή ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Καλλιάνος: Θερμοκρασίες 33-34 βαθμών Κελσίου στην Αττική

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε: «Από την Πέμπτη σιγά-σιγά από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά κυρίως από την Παρασκευή, έρχονται θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο κυρίως μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή περιμένουμε θερμοκρασίες γύρω στους 32-33 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά τμήματα της επικράτειας, ενώ το Σάββατο στους 34-35 και την Κυριακή στους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Πιθανότατα, εάν έχουν την εξέλιξη που δείχνουν αυτή τη στιγμή τα μετεωρολογικά μοντέλα, την Κυριακή στην Αθήνα θα έχουμε 33-34 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που είναι αρνητικό είναι ότι μαζί με τη ζέστη θα έχουμε και υψηλά επίπεδα σκόνης από την Αφρική».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18lkbiymvs9)