Κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και σκόνης, δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τις επόμενες ημέρες, με το Σαββατοκύριακο να προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό.

Η θερμοκρασία μέχρι και την Κυριακή θα αγγίξει τους 33-34 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με την σκόνη στην ατμόσφαιρα, συνθήκες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα θερμό Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο θα ξεκινήσει με κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και νότια, οι οποίες θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές, με αποτέλεσμα ο καιρός θα είναι μουντός σε όλη τη χώρα μέχρι το απόγευμα. Λίγες ασθενείς βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Ιόνιο το απόγευμα και στη συνέχεια να βρέξει στην Ήπειρο και το βράδυ στη Μακεδονία.

Μικρής έντασης βροχές, αλλά λόγω της αφρικανικής σκόνης, θα είναι λασποβροχές.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάσει το μεσημέρι τους 28 βαθμούς στα βόρεια, 30 – 32 στις υπόλοιπες περιοχές, τοπικά στα δυτικά και στην Κρήτη 33 – 34 βαθμούς . Τιμές κατά 6 – 8 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι 2 – 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 – 4, στα ανατολικά τμήματα και 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα μέσα στη μέρα θα είναι πιο πυκνές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 – 29 βαθμούς, με ασθενείς βόρειους ανέμους στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 2 – 3 μποφόρ.

Αραιή συννεφιά αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη, αλλά από το απόγευμα θα πυκνώσει και αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 – 25 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι ασθενείς 2 – 3 μποφόρ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 

Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ηπειρωτικά μεταβλητοί 3 με 4, στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά τους 31 με 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 24 με 27, στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα είναι παροδικά πυκνότερες. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 32 και κατά τόπους στα δυτικά και τα νότια τους 33 με 34 βαθμούς. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 27 με 29 και στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια οι οποίες από το απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά, κυρίως ηπειρωτικά.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια, σε ορισμένες περιοχές όμως της ανατολικής χώρας, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη μέχρι την Τρίτη

Οι υψηλές συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Συγκεκριμένα, για αύριο Σάββατο, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στα βόρεια, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο και την δυτική Στερεά.

Δείτε την πορεία της σκόνης


Σημειώνεται πως «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Τα έντονα φαινόμενα θα κινηθούν κυρίως μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα. Το μεσημέρι αναμένεται αφρικανική σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως δυτικά και νότια, ενώ το βράδυ η σκόνη θα μετατοπιστεί στο κεντρικό Αιγαίο.

Η εξήγηση του αεροχειμάρρου από τον Θοδωρή Κολλυδά

Τα φαινόμενα κινητοποιούνται από τον αεροχείμαρρο ο οποίος σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά σε παλαιότερη εξήγησή του «δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.

  1.  Ο #αεροχειμαρρος είναι ο κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων τα οποία κινούνται ανάλογα με την ροή του.Τον παρομοιάζουμε σαν τις ράγες του τραίνου, που πάνω του κινούνται τα ...βαγόνια του καιρού.
  2. Στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρονται μεν θερμές μάζες αλλά και σκόνη, αλλά παράλληλα υπάρχει και η συννεφιά που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας (προς το παρόν). Είχαμε αναφερθεί γι'αυτό τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν πέρασε σε όλο το κοινό αυτή η πληροφόρηση
  3. Πολλές φορές μεταξύ δύο αξόνων του #jetstream (όπως βλέπουμε στην εικόνα) δημιουργείται άστατος καιρός. Αυτός ο καιρος θα επηρεάσει ως τη Δευτερα κυρίως τα βόρεια, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση».