Υλικά για τσουρέκι γεμιστό με μερέντα

  • 600 γρ. ‏αλεύρι
  • 240 γρ. ‏ζάχαρη
  • 160 γρ. ‏φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. ‏γάλα
  • 70 γρ. ‏μαγιά
  • 1 πρέζα ‏αλάτι
  • 3 ‏αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού ‏μαχλέπι κοπονισμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού ‏μαστίχα κοπανισμένη
Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας
  • 400 γρ. ‏μερέντα
  • 100 γρ. ‏σταγόνες σοκολάτας

Συνταγή για τσουρέκι γεμιστό με μερέντα

  • Ξεκινάτε με την ζύμη για το τσουρέκι:
  • Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα.
  • Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό.
  • Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
  • Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.
  • Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη.
  • Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά.
  • Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
  • Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη.

Φτιάχνετε την γέμιση

  • Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
  • Πλάθετε κορδόνια και ανοίγετε τις ζύμες με το πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα.
  • Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω τους από μια στρώση μερέντας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας.
  • (Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα).
  • Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.

Το ψήσιμο

  • Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
  • Τα ψήνετε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά).