Υλικά για μυζηθρόπιτα Πάρου

  • Μυζήθρα 1½ κιλό φρέσκια ανάλατη καλά στραγγισμένη
  • Ζάχαρη 1½ φλυτζάνι 
  • Μέλι θυμαρίσιο 3/4 φλυτζανιού
  • Αβγά 5 χτυπημένα
  • Μαστίχα 1/2 κ.γλυκού κοπανισμένη
  • Αλάτι 2 πρέζες
  • Κανέλα 1/2 κ.γλυκού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι (τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα)
  • Σιμιγδάλι 2 κ.σούπας
  • Μέλι 1/2 φλυτζάνι για το σερβίρισμα
  • Κανέλα λίγη για το σερβίρισμα

Συνταγή για μυζηθρόπιτα Πάρου

  • Για τη γλυκιά μυζηθρόπιτα με μέλι, σε ένα μπολ θρυμματίζουμε μέχρι να λιώσει, τη μυζήθρα με πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μισό μέλι, τα αυγά, τη μαστίχα, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.
  • Βροχηδόν, και πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
  • Βουτυρώνουμε μικρό στρογγυλό ταψάκι 30 εκ. ή πυρίμαχο σκεύος.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνειά του με την ανάποδη του κουταλιού.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα.
  • Αμέσως μόλις βγάλουμε τη μυζηθρόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.