Υλικά για γρήγορη πορτοκαλόπιτα

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Ελαιόλαδο 300 ml
  • Γάλα 250 ml
  • Ζάχαρη καστανή 300 γρ
  • Γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ
  • Πορτοκάλια 3 μεγάλα τον χυμό τους και το ξύσμα
  • Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
  • Αλάτι 1 πρέζα
  • Κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
Για το σιρόπι
  • Νερό 250 ml
  • Ζάχαρη καστανή 200 γρ
  • Μέλι 1 κουτάλι της σούπας
  • Πορτοκάλι 50 ml χυμό και φλούδα σε λωρίδες λεπτές

Συνταγή για γρήγορη πορτοκαλόπιτα

  • Κόβουμε με το μαχαίρι όπως είναι τυλιγμένο το φύλλο σε δέκα τεμάχια και το αφήνουμε να ξεραθεί ή το ψήνουμε για λίγο στον φούρνο και μόλις ξεραθεί το τρίβουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο,το γάλα,τη ζάχαρη,το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα να ενωθούν.
  • Τρίβουμε με τον τρίφτη τα πορτοκάλια για να πάρουμε το ξύσμα τους.
  • Τα στύβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους και μέσα στον χυμό διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέτουμε αυτό το μείγμα μαζί και το ξύσμα στο μείγμα με το γιαούρτι και βάζουμε μέσα τα τριμμένα φύλλα κρούστας, αλάτι και κανέλα (προαιρετικά). Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30×32 εκ ή ένα πυρέξ κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Για το σιρόπι
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκαλιού,το μέλι, τις λωρίδες από την φλούδα πορτοκαλιού και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 6-8 λεπτά από το σημείο βρασμού.
  • Στραγγίζουμε το σιρόπι για να ξεχωρίσουμε τις λωρίδες.
  • Χαράζουμε ελαφρώς την πορτοκαλόπιτα και σιροπιάζουμε λίγο λίγο με ζεστό το σιρόπι την χλιαρή πορτοκαλόπιτα.
  • Στολίζουμε με τις λωρίδες από πάνω.
  • Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι κι είναι έτοιμη για σερβίρισμα.