Ανεβάζει ταχύτητες για την επιστροφή φόρων η ΑΑ∆Ε, µειώνοντας τον χρόνο για την πίστωση των χρηµάτων στους δικαιούχους που δεν έχουν άλλες οφειλές προς το ∆ηµόσιο, ενώ αναζητούνται 185.000 φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται 60.000.000 ευρώ ή 3.243 ευρώ κατά µέσον όρο ο καθένας (αφορούν το οικονοµικό έτος 2022) και δεν βρίσκονται.

*Διαβάστε εδώ: Μόνο δύο στους 10 πληρώνουν φόρο: Μηδενική επιβάρυνση ή επιστροφή στις 52.061 πρώτες δηλώσεις - Άµεσα θα πιστώνεται στους λογαριασµούς

Πιο συγκεκριµένα, οι φορολογούµενοι που είναι «καθαροί» από ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σηµείωµα θα βλέπουν µέσα σε µια εβδοµάδα από την υποβολή της δήλωσης το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασµό.

Αντίθετα, σε όσους είναι ανοικτοί σε φορολογικές οφειλές η ΑΑ∆Ε θα προχωρεί σε αυτόµατο συµψηφισµό. Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα ο πρώτος κεντρικός συµψηφισµός επιστροφών φόρου µε οφειλές θα γίνει στις 12 Μαΐου 2024.


Τι προβλέπει το νέο καθεστώς που θα εφαρμόσει η ΑΑΔΕ

Συγκεκριµένα, το νέο καθεστώς που θα εφαρµόζει µε τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η ΑΑ∆Ε προβλέπει τα εξής:

1. Επιστροφές φόρου εισοδήµατος σε φορολογούµενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσµευση ενηµερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άµεση επιστροφή σε εβδοµαδιαία βάση.
2. Επιστροφές φόρου εισοδήµατος σε φορολογούµενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσµευση ενηµερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συµψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήµερο κάθε µήνα, αρχής γενοµένης από 12/5/2024. Όσοι συµψηφισµοί δεν θα µπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντοµότερο δυνατό χρόνο από τις αρµόδιες υπηρεσίες, ∆ΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
3. Οφειλές από τον φόρο εισοδήµατος θα συµψηφίζονται κατά προτεραιότητα µε δικαιώµατα επιστροφής που υπάρχουν ή θα γεννηθούν µέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήµατος µέσω του συµψηφισµού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Μάλιστα για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασµού για κατοίκους Ελλάδος.

Συγκεκριµένα:
- Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που µέχρι σήµερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της δήλωσης.
- Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωµα επιστροφής φόρου από τη δήλωση. Η µη δήλωση τραπεζικού λογαριασµού αποτελεί και µια από τις σηµαντικότερες αιτίες για τα «λιµνάζοντα» ποσά επιστροφών φόρων ύψους πάνω από 60.000.000 ευρώ, που βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑ∆Ε, η οποία αναζητά 185.000 φορολογούµενους-δικαιούχους. Αυτές οι επιστροφές φόρου έχουν «παγώσει» αναγκαστικά, καθώς οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασµού στην ΑΑ∆Ε δεν µπορούν να εισπράξουν τα χρηµατικά ποσά. Παράλληλα, µε τη νέα εφαρµογή myAADEapp οι φορολογούµενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασµού τους, προκειµένου να λάβουν τα χρήµατα από την εφορία.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή