Ανοδικό «µπουµ» σηµείωσαν τα επιτόκια στα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες τον Μάρτιο του 2024 σε νοικοκυριά και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, µε φωτεινή εξαίρεση τα νέα δάνεια για την απόκτηση στέγης. Τα επιτόκια στα υφιστάµενα δάνεια παρέµειναν αµετάβλητα ή και µειώθηκαν, ενώ αµετάβλητα σε σχέση µε τον Φεβρουάριο παρέµειναν και τα επιτόκια σε παλαιές και νέες καταθέσεις, εξαιρουµένης µιας µικρής αύξησης στα υφιστάµενα υπόλοιπα των προθεσµιακών καταθέσεων νοικοκυριών µε συµφωνηµένη διάρκεια έως δύο έτη.

Οι αυξήσεις επιτοκίων στα νέα δάνεια, πλην των στεγαστικών, έρχονται λίγο πριν από την εκκίνηση του καθοδικού κύκλου επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σύµφωνα µε τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η πρώτη µείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη αναµένεται τον Ιούνιο και είναι πιθανό να ανακοινωθεί µία ακόµη τον Ιούλιο. Όµως τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καθιστούν πλέον πιθανότερες τις τρεις µειώσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις µέσα στο 2024.

Αύξηση κατά 47 μονάδες το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο τον Μάρτιο

Τα στοιχεία της ΤτΕ για χορηγήσεις και καταθέσεις τον µήνα Μάρτιο δείχνουν ότι το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 47 µονάδες βάσης και διαµορφώθηκε στο 6,24%:

  • Ειδικότερα, το µέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισµένη διάρκεια (δάνεια µέσω πιστωτικών καρτών, ανοιχτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούµενους λογαριασµούς) αυξήθηκε κατά 14 µ.β., στο 15,18%.

  • Το µέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων µε συγκεκριµένη διάρκεια και κυµαινόµενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 155 µονάδες βάσης και διαµορφώθηκε στο 11,82%.

  • Το µέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων µε κυµαινόµενο επιτόκιο µειώθηκε κατά 47 µ.β., στο 5,01%.

  • Τα µέσα επιτόκια των επιχειρηµατικών δανείων χωρίς συγκεκριµένη διάρκεια και των επαγγελµατικών δανείων παρέµειναν σχεδόν αµετάβλητα, 6,74% και 7,69%.

  • Το µέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηµατικών δανείων µε συγκεκριµένη διάρκεια και κυµαινόµενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 µ.β., στο 6,22%.

  • Το µέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης µε κυµαινόµενο επιτόκιο προς µικροµεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 µ.β., στο 6,1%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, το µέσο επιτόκιο για δάνεια µέχρι και 250.000 ευρώ µειώθηκε κατά 23 µ.β., στο 5,41%, για δάνεια από 250.001 µέχρι 1.000.000 ευρώ µειώθηκε κατά 20 µ.β., στο 6%, ενώ για δάνεια άνω του 1.000.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 36 µ.β., στο 6,24%.

Στις νέες καταθέσεις το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο παρέµεινε αµετάβλητο στο 0,53% (µέσο επιτόκιο καταθέσεων µίας ηµέρας από νοικοκυριά 0,03% και από επιχειρήσεις 0,17%). Σχεδόν αµετάβλητα παρέµειναν και τα µέσα επιτόκια των καταθέσεων µε συµφωνηµένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις (στο 1,77% και 3,22% αντίστοιχα). Το περιθώριο επιτοκίου µεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,71 µονάδες.

Ποια επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα

Στα υφιστάµενα δάνεια το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο παρέµεινε τον Μάρτιο σχεδόν αµετάβλητο, στο 6,32%. Ειδικότερα, στεγαστικά µε διάρκεια άνω των πέντε ετών 4,4%, καταναλωτικά 8,27%, επιχειρηµατικά µε διάρκεια άνω των πέντε ετών 6,26% (µείωση 5 µ.β.) και επαγγελµατικά 6,93%.

Αµετάβλητο στο 0,54% παρέµεινε το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάµενων καταθέσεων µίας ηµέρας, ενώ το µέσο επιτόκιο στα υφιστάµενα υπόλοιπα των καταθέσεων µε συµφωνηµένη διάρκεια έως δύο έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 µ.β., στο 1,8%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητο στο 3,02%.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»