Η ακρίβεια είναι ίσως το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει η Νέα ∆ηµοκρατία στον δρόµο προς τις κάλπες, καθώς ο πληθωρισµός -αν και βαίνει µειούµενος- επιµένει, κρατώντας ψηλά τις τιµές πολλών αγαθών και προϊόντων. Στην ερώτηση, ωστόσο, ποια µέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση πριν από τις 9 Ιουνίου, για να µετριάσει το φαινόµενο αυτό, η απάντηση είναι αυτά που έχουν ληφθεί ήδη:

Η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίµου και στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι το ζήτηµα της ακρίβειας είναι παγκόσµιο και σίγουρα πανευρωπαϊκό, πως «µαγικές λύσεις» σίγουρα δεν υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα ότι τα µέτρα που έχουν ψηφιστεί και οι ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί τους προηγούµενους µήνες αρχίζουν σιγά-σιγά να αποδίδουν καρπούς, περιορίζοντας το µείζον αυτό πρόβληµα.

«Ο ελέφαντας στο δωµάτιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην τελευταία του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι η ακρίβεια, ένα πρόβληµα το οποίο πραγµατικά συµπιέζει το διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών, για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση και για το οποίο η µόνη απάντηση σε βάθος χρόνου είναι η αύξηση των εισοδηµάτων, του διαθέσιµου εισοδήµατος». Ο πρωθυπουργός, µάλιστα, θα απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης αυτήν την Πέµπτη σε προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται

Ποια είναι αυτά τα µέτρα λοιπόν που συµβάλλουν στον µετριασµό του προβλήµατος; Κατ’ αρχάς, αυτά που έχουν προβλεφθεί σε συνολικό ύψος 1,3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισµό της φετινής χρονιάς, του 2024, και ήδη υλοποιούνται, αυξάνοντας κάθε µήνα -µε άµεσο ή έµµεσο τρόπο- τις απολαβές συνταξιούχων, δηµοσίων υπαλλήλων και άλλων εργαζοµένων. Συγκεκριµένα, είναι:

-Η αύξηση του µισθολογίου 663.000 εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο, καθώς όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης και ετών προϋπηρεσίας, έχουν δει από τον Ιανουάριο οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στις αποδοχές τους, ενώ όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και εκείνοι µε παιδιά έχουν δει επιπλέον ενίσχυση του εισοδήµατός τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόµατος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί.

-Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες µε παιδιά.

-Η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος κατά 8%, που αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους.

-Η επέκταση και αύξηση του επιδόµατος µητρότητας στις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελµατίες.

-Η αύξηση του κατώτατου µισθού στα 830 ευρώ, που εφαρµόζεται εδώ και έναν µήνα, µόλις και αποφέρει 50 ευρώ (µικτά) περισσότερα σε όσους αµείβονται µε αυτόν.
-Η αύξηση των συντάξεων κατά 3% από τον Ιανουάριο, που αγγίζει 1.800.000 συνταξιούχους.

Τα επιπλέον μέτρα που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό

Επιπλέον, έχουν αρχίσει να εφαρµόζονται και µέτρα επιπλέον αυτών που είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισµό και συγκεκριµένα η αύξηση του επιδόµατος γέννησης, η αύξηση της αποζηµίωσης των εφηµεριών των ιατρών, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και, όπως προαναφέρθηκε, η ειδική παροχή της µητρότητας, που επεκτάθηκε από τον περασµένο µήνα στις ελεύθερες επαγγελµατίες, τις αυτοαπασχολούµενες και τις αγρότισσες. Στο ζήτηµα του ενεργειακού κόστους, που ήταν από τα βασικά θέµατα συζήτησης την προηγούµενη διετία, φέτος η νέα πολιτική µε τα λεγόµενα χρωµατιστά τιµολόγια εκτιµάται ότι ενίσχυσε τον ανταγωνισµό και έριξε τις τιµές, µε τη βοήθεια βέβαια και της πτώσης διεθνώς της τιµής του φυσικού αερίου.

Οι έλεγχοι στις τιμές και τα πρόστιμα

Οι έλεγχοι στη διακύµανση των τιµών και τα πρόστιµα που έχουν επιβληθεί έχουν επίσης για την κυβέρνηση διττό χαρακτήρα, καθώς δείχνουν προς την κοινή γνώµη ότι φαινόµενα αδικαιολόγητης αύξησης των τιµών δεν γίνονται ανεκτά, ενώ οδηγούν πολλές εταιρείες στη συµµόρφωση και τη συγκράτηση των αυθαίρετων ανατιµήσεων.

Το πακέτο των µέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση, από το «Καλάθι του νοικοκυριού» µέχρι τους εκτεταµένους ελέγχους, έχει συµβάλει στη µείωση του πληθωρισµού των τροφίµων κατά 40% µέσα στο πρώτο τρίµηνο της χρονιάς, δηλαδή από το 8,3%, που ήταν τον Ιανουάριο, σχεδόν στο 5% τον Απρίλιο, µια τάση που υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί. Τελευταίο εργαλείο είναι η αναβαθµισµένη πλατφόρµα e-Καταναλωτής, που επιτρέπει πλέον την εύκολη σύγκριση τιµών µεταξύ προϊόντων στα διάφορα σουπερµάρκετ.

Στην έµµεση αντιµετώπιση της ακρίβειας την περίοδο αυτή βοηθάει αναµφίβολα και ο τουρισµός, εσωτερικός και εξωτερικός: Τις ηµέρες του Πάσχα, η πληρότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς προορισµούς ήταν υψηλή, ο καλός καιρός φέρνει νωρίτερα στη χώρα µας ξένους παραθεριστές, ενώ οι κρατήσεις για το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος, λίγες ηµέρες µετά τις ευρωεκλογές, είναι ήδη σε αυξηµένα επίπεδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά