Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών µέσα σε δύο χρόνια. Πραγµατοποιείται εν µέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά κι εν µέσω τουρκικών «φάλτσων» που προέκυψαν τους τελευταίους µήνες. Οι δύο ηγέτες, πάντως, προτίθενται να προτάξουν το πνεύµα συνεργασίας και τα θετικά βήµατα που έγιναν το τελευταίο διάστηµα, εστιάζοντας σε «βατά» θέµατα. Χαµηλής πολιτικής. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αποκαλύπτει την ατζέντα της συνάντησης, τις ρεαλιστικές προσδοκίες της Αθήνας, τον στόχο και τις «κόκκινες γραµµές» της.

Τα θέµατα  που θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Σήμερα το µεσηµέρι, η ολιγοµελής ελληνική αποστολή θα φτάσει στο προεδρικό µέγαρο της Τουρκίας. Μαζί µε τον Ελληνα πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωµατική σύµβουλος του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα. Απέναντί τους θα έχουν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωµατικό σύµβουλο του Τούρκου προέδρου, Τσαγατάι Κιλίτς. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», η ατζέντα θα περιλαµβάνει:

  1. Αξιολόγηση της εφαρµογής των συµφωνιών που έχουν υπογραφεί.
  2. Αποτίµηση της διεθνούς κατάστασης.
  3. Χρονικό καθορισµό των επόµενων ραντεβού, δηλαδή του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επαφές που προγραµµατίζονται για µετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει πλέον οριστεί και ο διάδοχος του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακσαπάρ, ο οποίος µέχρι πρότινος χειριζόταν αυτά τα θέµατα εκ µέρους της Αγκυρας.
  4. Το ζήτηµα της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τζαµί. Τα τουρκικά ΜΜΕ, την Παρασκευή, µετέδιδαν ότι από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν θα θέσει κι άλλα θέµατα στην ατζέντα. Συγκεκριµένα, έλεγαν ότι «ο κ. Ερντογάν θα θέσει στον κ. Μητσοτάκη τον διαµοιρασµό του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ατζέντα και το Κυπριακό».

Αποστρατιωτικοποίηση

Η Αθήνα διαµηνύει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήµατα κυριαρχίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο ξεκαθάρισε ότι: «∆εν πιστεύω ότι προβλήµατα δεκαετιών µπορούν να λυθούν µε κάποιον µαγικό τρόπο. Εξάλλου, διατηρούµε τις βασικές µας θέσεις, ενώ ζητήµατα που αφορούν την κυριαρχία µας εξ ορισµού δεν τίθενται σε συζήτηση. Οφείλουµε, όµως, πάντοτε να συνοµιλούµε, µε αµοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαµβάνουµε κρίσεις και πάνω απ’ όλα για να εδραιώσουµε την ειρήνη και την ασφάλεια στη γειτονιά µας. Αυτό αποκτά ακόµη µεγαλύτερη αξία σήµερα, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης».

«Διατηρούμε τις βασικές μας θέσεις, ενώ ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας εξ ορισμού δεν τίθενται σε συζήτηση», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

Η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει από τη συζήτηση τις παράνοµες και παράλογες τουρκικές αιτιάσεις. Ούτε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συζητά ούτε για τη µουσουλµανική µειονότητα της ∆υτικής Θράκης, που οι Τούρκοι επιµένουν να «βαφτίζουν» τουρκική. Αυτό το έχει «λύσει» η Συνθήκη της Λωζάννης. «Οι θέσεις µας παραµένουν ατόφιες και δεν αλλάζουν», έλεγε προχθές στον Σκάι ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου και βουλευτής της Ν.∆., Αγγελος Συρίγος. Επίσης, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται ότι θα µπουν στα «βαθιά» διπλωµατικά νερά. Ναι µεν έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα, διότι πρώτη και µεγάλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει αµοιβαία στοιχειώδης κατανόηση και ειλικρίνεια, όµως οι συνθήκες δεν δείχνουν να έχουν ωριµάσει ακόµα ώστε να συζητηθεί η µία και µοναδική διαφορά µας. Ητοι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. ∆εν είµαστε ακόµα εκεί. Οµως η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί σηµαντικό ορόσηµο.

Διαβάστε ακόμα: Γεραπετρίτης στα "Παραπολιτικά" για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας δεν τίθενται σε συζήτηση

Τα τουρκικά φάλτσα

Η ελληνική πλευρά πάντως προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου µε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο πήχυς είναι χαµηλά. Μεταξύ της υπογραφής της ∆ιακήρυξης των Αθηνών (τον περασµένο ∆εκέµβριο) και της σημερινής συνάντησης, µεσολάβησαν αρκετές τουρκικές παραφωνίες που έως ένα βαθµό ναρκοθετούν τον διάλογο. Ενδεικτικά:

  1. Οι τουρκικές αντιδράσεις για τη δηµιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Με τη συνακόλουθη επαναφορά των «γκρίζων ζωνών», αλλά και απειλών.
  2. Οι δηλώσεις του Χ. Φιντάν, ο οποίος προσπάθησε στις αρχές της εβδοµάδας να εγείρει θέµα για τη δήθεν «τουρκική» µειονότητα της Θράκης, κάνοντας λόγο για «δεινές συνθήκες», υπό τις οποίες ζουν οι µουσουλµάνοι της περιοχής.
  3. Η (προαναγγελθείσα) µετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαµί.
  4. Οι παράνοµες NAVTEX. Την περασµένη Τετάρτη, η Αγκυρα (για πολλοστή φορά) αµφισβήτησε ευθέως τόσο την αποκλειστική αρµοδιότητα της χώρας µας στην έκδοση NAVTEX στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, για τη δέσµευση περιοχών για ασκήσεις, όσο και το αποκλειστικό ελληνικό δικαίωµα για έρευνα-διάσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών. ∆εσµεύοντας µε NAVTEX τρεις περιοχές στο µέσον του Αιγαίου, για µια άσκηση έρευνας και διάσωσης που θέλει να κάνει στις 15, 16, 22 και 23 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα: "Κίτρινες κάρτες" στον Ερντογάν και θετική ατζέντα - "Μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο"

Ο στόχος

Το καλό είναι ότι όλους αυτούς τους µήνες οι Τούρκοι δεν προχωρούν σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Eτσι, µειώνεται η πιθανότητα ατυχήµατος. Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το εύθραυστο κλίµα, εύκολα µπορεί κάποιος να αντιληφθεί γιατί οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον διάλογο. «Θέλουµε να συνοµιλούµε, ώστε να µην φτάνουµε στα πρόθυρα κρίσης κάθε φορά που διαφωνούµε», εξηγούν αρµόδιες πηγές στην εφηµερίδα µας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Από τις διµερείς επαφές δεν απαιτείται να παράγονται κάθε φορά εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε τη µορφή συµφωνιών, δηλώσεων ή µνηµονίων. Ο εποικοδοµητικός διάλογος είναι ούτως ή άλλως πάντοτε ωφέλιµος. (...) Επιδιώκουµε, επιπλέον, να επεκτείνουµε την υπάρχουσα συνεργασία µας σε τοµείς όπως η πολιτική προστασία, ο τουρισµός, η οικονοµία και το εµπόριο, και να ενισχύσουµε τους απευθείας δεσµούς µεταξύ των πολιτών µας», κατέληξε ο υπουργός.

Μετά την σημερινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον Ιούλιο. Αµφότεροι θα βρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής