Στην επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και τον Φρέντι Μπελέρη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα (13/05) στο MEGA.

“Δεν ξέρω τι ήθελε να κάνει ο Έντι Ράμα, ήταν μία ομιλία, έναν χρόνο από τη φυλάκιση Μπελέρη, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ήταν κάτι συμβολικό ή απλώς έτυχε. Η επίσκεψη ήταν αχρείαστη, χωρίς κανένα νόημα”, ανέφερε αρχικά. “Τι φαντάστηκε ότι θα παθαίναμε κανέναν πανικό; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί Αλβανοί πολίτες που εργάζονται εδώ. Το θέμα είναι η ελληνική μειονότητα στην βόρεια Ήπειρο. Οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώθηκαν με την φυλάκιση του Μπελέρη κατά παράβαση κάθε αρχής και απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος ένα έτος ήδη και αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και γι΄αυτό δεν καλέσαμε τον Ράμα στην διαβαλκανική. Αυτό προκάλεσε το «πάγωμα» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων και παίζει τον ρόλο που πρέπει. Θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες για την εκλογή ή μη του Φρέντι Μπελέρη», υπογράμμισε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d188rbwneiix)

Για την Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι η πρόεδρος της χώρας κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε την χώρα «Μακεδονία», τόνισε: «το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό «Βόρεια», άσχετα που δεν το είπε. Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν «πυροβολούν τα πόδια τους». Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική», και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στην συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαίρομαι τι αρχίσει και γίνεται κτήμα του δημοσίου διαλόγου ότι αυτή είναι μια σύνθετη διεργασία. Είναι ένα πλαίσιο με πολυεπίπεδη δράση. Η αποκλιμάκωση της έντασης έχει θετικά αποτελέσματα. Η αποκλιμάκωση της έντασης σε ζητήματα τουρισμού ή άλλων δεν επιλύουν σημαντικά ανοιχτά προβλήματα ένα εξ αυτών είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Δεν είναι διμερές το ζήτημα, είναι ξεκάθαρη παραβίαση των προβλεπόμενων του ΟΗΕ για τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομίας. Ο πρωθυπουργός θα τα θέσει αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Βορίδης.