Σε σαρωτικές αλλαγές θα προχωρήσει µετά τις ευρωεκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης, µετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόµµα που θα κινείται αποκλειστικά στα δικά του µέτρα. Ο κ. Κασσελάκης ευελπιστεί ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών αφενός θα του λύσει πλήρως τα χέρια να κάνει τις κινήσεις που επιθυµεί, αφετέρου θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί βαρίδια.

Αλλωστε, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του κ. Κασσελάκη και των συνεργατών του, οι αποχωρήσεις της οµάδας των «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου και των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου συνέβαλαν ώστε να µπορέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει αυτούς τους µήνες ένα µέρος του σχεδίου που έχει στο πίσω µέρος του κεφαλιού του.

∆ύο είναι τα κλειδιά αυτή τη στιγµή: Πρώτον, να παραµείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόµµα και, δεύτερον, να διατηρηθεί σε ποσοστά που θα κινούνται πέριξ του 15%. Σε αυτή την περίπτωση θα λογίζεται όχι µόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά για τα επόµενα χρόνια και έως τις εθνικές εκλογές ως η αξιωµατική αντιπολίτευση της χώρας. Και την ίδια ώρα θα αποδίδει τη µικρή κάµψη των ποσοστών σε σχέση µε τις εθνικές εκλογές του περασµένου έτους στη διάσπαση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από έξι µήνες.

 ∆εν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάποιος στο London School of Politics για να αντιληφθεί ότι ο κ. Κασσελάκης εδώ και µήνες προετοιµάζει την αλλαγή φυσιογνωµίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ολες οι µεθοδευµένες κινήσεις που κάνει αυτό το διάστηµα κατατείνουν στο συµπέρασµα πως θα φτιάξει ένα άλλο κόµµα, το οποίο δεν θα έχει την παραµικρή σχέση µε κόµµα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν θα έχει τις κλασικές παραδοσιακές δοµές µε Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Γραφείο κ.λπ. και φυσικά δεν θα έχει το όνοµα ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Ελλάδα

Η βούληση του κ. Κασσελάκη είναι να απευθυνθεί σε εντελώς διαφορετικά ακροατήρια από αυτά που παραδοσιακά προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προϋπόθεση για να συµβεί κάτι τέτοιο είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του ονόµατος. Ο στόχος του κ. Κασσελάκη είναι να βρει έναν τίτλο ο οποίος δεν θα αποτελεί ανάχωµα στην προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους ιδεολογικούς χώρους ή ακόµα και ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τις ιδεολογικές ταµπέλες.

Σε προγενέστερη φάση ακούστηκε το όνοµα Νέα Ελλάδα ή κάτι αντίστοιχο που να παραπέµπει στο καινούργιο που ο ίδιος θεωρεί πως εκπροσωπεί, αλλά και που δεν θα κουβαλά τα φορτία των περασµένων ετών. Ενα κόµµα χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά, που από τη µία θα προσεγγίζει τα νέα κινήµατα που σχετίζονται κυρίως µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα (σ.σ. µε έµφαση στη σεξουαλική ταυτότητα) και ταυτόχρονα δεν θα φοβάται να ασπαστεί ακόµα και σκληρές θέσεις στα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής, που θα προσεγγίζει την Εκκλησία, που θα στηρίζει τις παραδοσιακές αρχές της οικογένειας.

Η φράση του κ. Κασσελάκη, πως «δεν θα χαρίσουµε την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια στη ∆εξιά», αποτελεί ουσιαστικά τον προάγγελο των δοµικών αλλαγών που φιλοδοξεί να επιφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επίσης χαρακτηριστικές είναι και οι νέες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΝΑΤΟ («ιερή συµµαχία» το χαρακτήρισε ο κ. Κασσελάκης), υπέρ του φράκτη στον Εβρο, υπέρ των αµυντικών δαπανών, τις οποίες και ψήφισε!

Καινούργια πρόσωπα

Η διαδικασία αυτή θα ενισχύεται και από τα αντίστοιχα πρόσωπα. Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου είναι µια πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν, καθώς κυριαρχούν πρόσωπα µε έντονα χαρακτηριστικά lifestyle.

 Εξίσου ενδεικτική είναι και η ένταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στην επικοινωνιακή οµάδα του κόµµατος, η οποία καταδεικνύει πως ο κ. Κασσελάκης αδιαφορεί για το πολιτικό φορτίο που κουβαλάει το κάθε πρόσωπο, αρκεί να εξυπηρετεί τα δικά του «θέλω». Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, αντίστοιχα πρόσωπα σαν τον κ. Σπηλιωτόπουλο είναι πιθανό το επόµενο διάστηµα να βρουν πολιτικό καταφύγιο στην Κουµουνδούρου.

 Κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να πιστεύει πως ακόµα και στον σηµερινό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «βαρίδια», που βάζουν αναχώµατα στο σχέδιό του. Ηδη, πάντως, µε τον τρόπο του έχει ακυρώσει τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη, καθώς πλέον δεν παίζουν κανένα ρόλο στην καθηµερινότητα του κόµµατος, δεν λαµβάνουν µέρος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, τις περισσότερες εκ των οποίων τις µαθαίνουν από τις συνεντεύξεις του προέδρου σε κάποια από τις τηλεοπτικές εµφανίσεις του. Στην πραγµατικότητα, µε τη στάση του αλλά και µε τις θέσεις που παίρνει, ο κ. Κασσελάκης δοκιµάζει τα (αριστερά) όρια των στελεχών αυτών, ωθώντας τα µε προσεκτικό τρόπο προς την έξοδο.

Συντονισµένες αντιδράσεις

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί αναρωτιούνται αν το σιωπητήριο που έχουν κηρύξει κορυφαία στελέχη του κόµµατος λόγω των ευρωεκλογών θα συνεχιστεί ή αν θα υπάρξουν συντονισµένες αντιδράσεις στις αλλαγές που ετοιµάζει ο κ. Κασσελάκης και οι οποίες εκ των πραγµάτων οδηγούν στην πλήρη µετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατηγορία των στελεχών αυτών φιγουράρουν, µεταξύ άλλων, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιώργος Ψυχογιός κ.ά. Και βεβαίως, το κοµβικό ερώτηµα είναι πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά ασφαλείς πληροφορίες αισθάνεται, πολιτικά και ψυχικά, εντελώς αποµακρυσµένος από τον σηµερινό ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν απίθανο ο πρώην πρωθυπουργός να δεχτεί να δώσει πολιτική νοµιµοποίηση σε όλες αυτές τις αλλαγές που ετοιµάζει ο κ. Κασσελάκης. Με βάση και τα προαναφερθέντα, η διάχυτη αίσθηση που επικρατεί είναι πως ακόµα και αν το ποσοστό κριθεί ως θετικό για τον κ. Κασσελάκη, το πιθανότερο ενδεχόµενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί και νέα διάσπαση. ∆ιάσπαση που εντέλει µπορεί να χαρακτηριστεί λυτρωτική τόσο για τον κ. Κασσελάκη όσο και για στελέχη που εδώ και µήνες ασφυκτιούν, αλλά σιωπούν για να µην πλήξουν το κόµµα ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής