Η βέβηλη µετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαµί ετέθη µε οξύτητα από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση κορυφής της Άγκυρας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ο τρόπος µε τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη «στενοχώρια µας» -όπως είπε- στον Τούρκο πρόεδρο στηλιτεύτηκε από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: Μονή της Χώρας: Tο σενάριο που εξετάζεται μετά από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν


Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται να αφήσουµε σε καµία περίπτωση το ζήτηµα αυτό

Απαντώντας σε αυτές τις φωνές, αλλά και σε κάθε Έλληνα που απογοητεύτηκε από την κίνηση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης  προανήγγελλε εµµέσως πλην σαφώς ότι τα σπουδαία ψηφιδωτά του ιστορικού αυτού βυζαντινού ναού σύντοµα θα ξεσκεπαστούν, όπως και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας.

Η συγκεκριµένη εξέλιξη καταγράφεται στα θετικά του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι ο Ερντογάν έκανε ένα βήµα πίσω, τουλάχιστον επ’ αυτού του ζητήµατος.

«Γνωρίζετε ότι είναι πολύ µεγάλης ευαισθησίας για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση. Το θέσαµε µε ιδιαίτερη έµφαση ενώπιον της τουρκικής αντιπροσωπείας. Νοµίζω πως άκουσε και ο πρόεδρος Ερντογάν την ευαισθησία της ελληνικής πλευράς. Και η ελπίδα µου είναι ότι το αµέσως επόµενο διάστηµα θα έχουµε µια εξέλιξη για το ζήτηµα αυτό, η οποία θα µπορεί να διατηρεί τον οικουµενικό και µουσειακό χαρακτήρα του µνηµείου», σηµείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ).

Ο κ. Γεραπετρίτης, ερωτηθείς αν εννοεί ότι στο εξής δεν θα είναι καλυµµένα µε... σεντόνια τα ψηφιδωτά, απάντησε: «Αντιλαµβανόµαστε τη σηµασία τού να είναι ακάλυπτα και τα ψηφιδωτά και όσα βρίσκονται εντός του ναού. (...) ∆εν πρόκειται να αφήσουµε σε καµία περίπτωση το ζήτηµα αυτό».