Σαφές μήνυμα προς την Βόρεια Μακεδονία έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Γιαννιτσά όπου βρέθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στο πλαίσιο της περιοδείας του. Ο πρωθυπουργός εεπανέλαβε ότι όσο η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί ο δρόμος  προς την Ευρώπη θα είναι κλειστός και η χώρα μας δεν θα κυρώσει τα μνημόνια. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Πότε ήταν πιο ισχυρή η Ελλάδα, το 2019 ή σήμερα; Σε 2 εβδομάδες από τώρα θα βρεθώ προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια από την επέμβαση στη Νορμανδία. Και λίγο πριν θα πάω στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι 3 φρεγάτες Μπελαρά. Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης. Και επειδή έγινε η συζήτηση αν πρέπει ή δεν πρέπει να συναντώ τον Τούρκο πρόεδρο, βεβαίως και πρέπει. Αυτή η πολιτική οδήγησε να μην έχουμε παραβιάσεις για 14 μήνες. Αλλά οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες και η εθνική γραμμή προβάλλεται χωρίς εκπτώσεις», συνεχίζοντας για τις τελευταίες προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία και την παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών: «Το 2019 ήμασταν στη Βουλή, καταψηφίσαμε τις Πρέσπες. Ήμουν έντιμος με τους Έλληνες πολίτες, δεν είπα ότι θα σκίσω τη Συμφωνία. Όσο η άλλη μεριά δεν τηρεί αυτά που έχει συμφωνήσει, τόσο ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια που έχει υποχρέωση βάσει της συμφωνίας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Ο πρωθυπουργός έριξε τα καρφιά τους και σε όσους εργαλειοποιούν τα εθνικά ζητήματα, αλλά και την πίστη για δικό τους όφελος, λέγοντας: «Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι. Είναι εύκολο να συναρπάζει κανείς την κοινή γνώμη. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, έχει συμμαχίες και η γνώμη της μετράει. Αυτό σημαίνει στην πράξη πατριωτισμός της ευθύνης. Όλα τα άλλα είναι λόγια, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο. Δεν είναι κανείς πιο Χριστιανός από τον άλλον και είναι άθλια πρακτική να εργαλειοποιείται η πίστη. Η εκκλησία ενώνει, δεν διχάζει».

Τι είπε για τις ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όπως συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές του 2023, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωεκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν λέει τίποτε για τα ευρωπαικά ζητήματα και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και ασχολείται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

«Στα εσωτερικά πολιτικά συμπεράσματα που θα βγουν το βράδυ των εκλογών θέλω να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για ένα πράγμα: Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Να μην δώσουμε πάτημα σε κάποιους να θέτουν σε αμφισβήτηση τη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Θα θελήσουν να το κάνουν, μην έχουμε καμία αυταπάτη. Ότι αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας κάποιοι θα βγουν και θα πούνε αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, ας πούμε, να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στην επόμενη κατάληψη Πανεπιστημίου, την οποία θα εκκενώσουμε θα είναι απ΄ έξω και θα λένε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί δεν έχετε νομιμοποίηση να κάνετε κάτι τέτοιο. Θα τους διαψεύσουμε, όμως, και πάλι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το 2019 είχαμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως «το 2019 είχαμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, έμπαιναν όλοι ελεύθερα, πήγαιναν όπου ήθελαν και σήμερα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το μεταναστευτικό δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης γιατί ελέγξαμε το πρόβλημα. Να το θυμηθείτε, η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πειστεί να χρηματοδοτεί και φράχτες, όπως αυτός που κατασκευάζουμε στον Έβρο. Η επόμενη πενταετία θα είναι πολύ κρίσιμη. Ποιοι θα είναι στο ευρωκοινοβούλιο θα έχει σημασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε ένα νέο Αμυντικό Ταμείο;».

Αναφερόμενος στο νομό Πέλλας ο πρωθυπουργός είπε τα τελευταία 5 χρόνια δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικές αποζημιώσεις 400 εκατομμύρια ευρώ. Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μίλησε για τον σύγχρονο πατριωτισμό.

«Σύγχρονος πατριωτισμός είναι να ξέρεις πότε να λες "όχι" στις αυταπάτες των Σκοπίων. Και σε ευχαριστούμε πρόεδρε γιατί τις τελευταίες μέρες καταστήσατε σαφές προς όλους ότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα, εφόσον κάποιοι άλλοι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας. Ο πρωθυπουργός περπάτησε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών μέχρι τον χώρο της συγκέντρωσης και συνομίλησε με καταστηματάρχες και περαστικούς.