ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ; Ραζβάν Λουτσέσκου ή Ματίας Αλμέιδα; Ορμπελίν Πινέδα ή Αντρίγια Ζίβκοβιτς; Γιάννης Κωνσταντέλιας ή Λιβάι Γκαρσία; Κιτρινόμαυροι ή μαυρόασπροι;
Ποιος “Δικέφαλος” θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού στον φετινό μαραθώνιο της Super League;

Το αποψινό βράδυ ενδεχομένως να μας δώσει απαντήσεις, ίσως όμως να παρατείνει την αγωνία μέχρι την Κυριακή όταν θα πέσει η αυλαία του πρωταθλήματος. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και την ίδια ώρα να μην... αποδράσει η “Ένωση” με διπλό από το “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Οι δύο λόγοι που καθιστούν την ΑΕΚ φαβορί στη "μετωπική" της με τον ΠΑΟΚ

Υπάρχει φαβορί σ’ αυτή την ιδιαίτερη μετωπική; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά “ναι” κι αυτή είναι η ΑΕΚ. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.
Πρώτον, οι “αετοί” της Αθήνας προηγούνται στη βαθμολογία - έστω και με ισχνό προβάδισμα ενός πόντου - ενώ επιπλέον έχουν και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Ουσιαστικά δηλαδή το πλεονέκτημά τους είναι δύο βαθμοί και όχι ένας.

Δεύτερον ακόμη κι αν η ΑΕΚ στραβοπατήσει απόψε στο Φάληρο, απέναντι στον Ολυμπιακό, έχει την πολυτέλεια της βέβαιης νίκης την τελευταία αγωνιστική με τη Λαμία στην “Opap Arena” σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που πρέπει να “ματώσει” για να κατακτήσει τους δικούς του έξι βαθμούς που αποτελούν προαπαιτούμενο για να διεκδικήσει τον τίτλο, απέναντι σε Παναθηναϊκό και Άρη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του έχουν να διαχειριστούν δύο παιχνίδια με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αρχής γενομένης από το σημερινό με τον Παναθηναϊκό, το οποίο αρκετοί υποτιμούν. Λίγο τα εσωτερικά προβλήματα στο “τριφύλλι” με το συλλαλητήριο σε βάρος του Γιάννη Αλαφούζου και την ανοιχτή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Φατίχ Τερίμ, λίγο η απουσία του Φώτη Ιωαννίδη, μοιάζουν να έχουν επηρεάσει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που θεωρεί σχεδόν βέβαιο τον άσο. Δεν είναι έτσι...

Ο “Δικέφαλος του Βορρά” είναι αναμφισβήτητα φαβορί στα χαρτιά, αλλά σε λίγες ώρες θα βρεθεί στη θέση που... βρέθηκε ο Ολυμπιακός πριν από λίγα 24ωρα στην Τούμπα. Θα βρει απέναντι του μια πιο ξεκούραστη ομάδα με τεράστιο κίνητρο και με την πολυτέλεια να έχει προετοιμάσει το πλάνο της για το συγκεκριμένο παιχνίδι εδώ και δύο εβδομάδες.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν θέλουν να παίξουν την Ευρώπη σε... δύο ζαριές

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει απωλέσει κάθε ουσιαστική πιθανότητα για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά άπαντες στο Κορωπί αντιλαμβάνονται ότι η ομάδα καλείται να δώσει τις επόμενες δύο εβδομάδες τρία παιχνίδια επιβίωσης, προκειμένου να αποφύγει το καταστροφικό σενάριο της μη εξασφάλισης εισιτηρίου για τις διοργανώσεις της UEFA της επόμενης σεζόν.

Κανείς στο “πράσινο” στρατόπεδο δεν επιθυμεί να παίξει την ευρωπαϊκή έξοδο σε... δυο ζαριές απέναντι στον εξαιρετικά φορμαρισμένο Ολυμπιακό την Κυριακή στη Λεωφόρο, αλλά και σε έναν πολύ ιδιαίτερο κεκλεισμένων των θυρών τελικό κυπέλλου, σαν αυτόν που θα φιλοξενηθεί στο Πανθεσσαλικό.

Ανάλογα είναι και τα κίνητρα με τα οποία θα εμφανιστούν στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ σε ένα ντέρμπι που - υπό προϋποθέσεις - μπορεί να καταστήσει αδιάφορη την τελευταία αγωνιστική σε επίπεδο κορυφής.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα μπορέσουν οι γηπεδούχοι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να έχουν επανέλθει σωματικά και πνευματικά εν μέσω ενός αγωνιστικού “Γολγοθά” για να ανταπεξέλθουν σε ένα ντέρμπι πολύ υψηλού ρυθμού.

Γιατί με τους ποδοσφαιριστές του Ματίας Αλμέιδα να έχουν “γεμίζει το ρεζερβουάρ” τους καύσιμο τις τελευταίες 15 μέρες, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να φτάσουν τον κουρασμένο Ολυμπιακό στα πρόθυρα εξάντλησης με αδιάκοπο τρέξιμο και πίεση από το πρώτο λεπτό!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".