Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε σε δύο υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Θ. Ζαγοράκη και τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονο. Λίγες είναι οι περιπτώσεις σταυρό υποψηφίων που έθεσαν υποψηφιότητα με διαφορετικά κόμματα στη βραχεία ιστορία των Ευρωεκλογών με σταυρό προτίμησης.

Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, o οποίος στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό «Οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη», που είχε ιδρυθεί τον Μάρτιο 2014 με πρωτοβουλία του τότε ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, όταν αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους. Ο συνδυασμός πήρε μόλις 0,5% αλλά ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν 1ος με 2.871 σταυρούς, ξεπερνώντας τον κ. Χρυσόγελο, που έμεινε 2ος. Πέντε χρόνια αργότερα, ως υποψήφιος της ΝΔ ο γιατρός, με τη «βοήθεια» του συναδέλφου του, Παύλου Πολάκη, εξελέγη πρώτος των πρώτων με 577.114 σταυρούς και σήμερα διεκδικεί την επανεκλογή του.

Η Σοφία Σακοράφα ήταν 2η με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, πίσω από τον Μ. Γλέζο και 1η με το Μέρα25 το 2019. Ένας από τους εκλεγέντες του 2014 ήταν ο απόστρατος αξιωματικός Ε. Συναδινός ως πρώτος σε σταυρούς στο συνδυασμό της Χρυσής Αυγής, από την οποία αποχώρησε. Το 2019 συνεργάστηκε με τον ΛΑΟΣ στο ψηφοδέλτιο του οποίου τερμάτισε 3ος. Ο Νότης Μαριάς, που εξελέγη 1ος το 2014 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ήταν εκ νέου 1ος στον συνδυασμό «Άλλος Δρόμος» πέντε χρόνια αργότερα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι σταυροί που συνέλεξαν οι μεταγραφέντες ήταν αισθητά λιγότεροι το 2019, ενώ ουδείς επανεξελέγη λόγω χαμηλής επίδοσης των νέων κομμάτων τους.

Σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, σήμερα έχουμε ηχηρότερες μετακινήσεις ανάμεσα σε ευρωψηφοδέλτια. Από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο ο Θ. Ζαγοράκης, αλλά και ο Άκης Τσελέντης που είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα, τη Νίκη. Ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν στο ψηφοδέλτιό τους και έναν πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν του Κ. Χρυσόγονου, που είναι φέτος υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ, βρίσκουμε την Κ. Κούνεβα (ΚΚΕ), τον Στ. Κούλογλου (Νέα Αριστερά), τον Αλ. Γεωργούλη (Πράσινο Κίνημα) και τον Π. Κόκκαλη (Κόσμος).

Η μικρή μέχρι τώρα ιστορία των ευρω-μεταγραφών δείχνει ότι ισχυροί υποψήφιοι διακρίνονται σε σταυρούς σε όποιο ψηφοδέλτιο και αν είναι, αλλά οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται τις μελλοντικές για το κόμμα τους. Το δείγμα είναι μικρό, αλλά οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν καταδεικνύουν ότι οι μεταγραφέντες αξιοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους για να βρεθούν οι ίδιοι ψηλά στην κατάταξη, αλλά δεν «μεταφέρουν» τους ψηφοφόρους τους, ώστε να μεταβάλουν ριζικά την εκλογική επιρροή ενός κόμματος.