Νέα εποχή για το ιστορικό σπίτι -τοπόσηµο µελλοντικά- της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων. Το «λίφτινγκ», η ουσιαστικά εξολοκλήρου αποκατάσταση του κτιρίου, που θα στεγάσει την Ακαδηµία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», προχωράει σύµφωνα µε το πρόγραµµα, µε γοργούς ρυθµούς δηλαδή - όπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση του φιλόδοξου αυτού έργου, παρουσία του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα. Έχουν πραγµατοποιηθεί οι πρώιµες εργασίες του έργου -προϋπολογισµού όχι αµελητέου, ύψους 5.512.200 ευρώπου αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Με την επιµονή της επικεφαλής της Ακαδηµίας, Βάσως Παπαντωνίου, να πάρει την αρχική του µορφή και να αναδειχθεί, το καλαίσθητο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων 61, όπου η «µεγαλύτερη σοπράνο του 20ού αιώνα» έζησε για οκτώ χρόνια (από το 1937 έως το 1945), θα καταστεί νέο πολιτιστικό κέντρο-πόλος έλξης στην καρδιά της Αθήνας.

Ίσως η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα

Χτισµένη σχεδόν έναν αιώνα πριν, στα µέσα της δεκαετίας του 1920, όταν άρχισε να γράφεται η αστική εποποιία της ευρύτερης περιοχής της οδού Πατησίων, η οικοδοµή στη συµβολή µε την οδό Σκαραµαγκά είναι ίσως η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτζίκη, µε ασύλληπτες ανέσεις για την εποχή, όπως ασανσέρ και ανοιχτό κύκλωµα καλοριφέρ, κατασκευασµένο µε την -τότε πρωτοποριακή, τολµηρή- τεχνική του οπλισµένου σκυροδέµατος!

«Το σπίτι της Κάλλας»

Πρόκειται για διατηρητέο-κόσµηµα, 1.442 τετραγωνικών µέτρων, καταγεγραµµένο στη συλλογική µνήµη ως «το σπίτι της Κάλλας», καθώς η «Divina» έζησε σε αυτό (στον δεύτερο όροφο συγκεκριµένα) τα παιδικά της χρόνια µε την οικογένειά της, όταν επέστρεψαν από την Αµερική. Το φιλόδοξο αυτό έργο έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία GDM Assets, ενώ περιλαµβάνει αίθουσες διδασκαλίας 515 τ.µ., αίθουσες εκδηλώσεων 145 τ.µ., γραφεία 200 τ.µ., αναψυκτήριο 115 τ.µ. και χώρους στάθµευσης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ακαδηµίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», Βάσω Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον τέως δήµαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, για τον ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο που διαδραµάτισαν προκειµένου να µπορέσει το έργο να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και να δροµολογηθεί, µε απώτερο σκοπό η Αθήνα να αποκαταστήσει αυτό το εµβληµατικό ιστορικό κτίριο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»