Εικόνες που πιστεύαμε πως ανήκαν στο παρελθόν και είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί, όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, αναβίωσαν χθες στη Βουλή με την επίθεση του ανεξάρτητου σήμερα, αλλά πρώην «Σπαρτιάτη» βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, τον οποίον γρονθοκόπησε έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, σε ένα άνευ προηγουμένου βίαιο επεισόδιο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Διαβάστε εδώ: Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος έδειρε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο (Εικόνες)

Τα στιγμιότυπα που δυστυχώς αντικρίσαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, παρέπεμπαν στις «μαύρες» σελίδες της πρόσφατης κοινοβουλευτικής ιστορίας με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Όταν ο Κασιδιάρης βιαιοπράγησε εναντίον του Δένδια

Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή ξύλου εντός του ναού της Δημοκρατίας ήταν η χειροδικία του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη εναντίον του σημερινού ΥΕΘΑ και τότε βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια, το 2017. Ο φυλακισμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, είχε τον λόγο όταν πέρασε από μπροστά ο κ. Δένδιας. «Τι περνάς από μπροστά μου; Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Όταν μιλάω, να μην περνάς από μπροστά μου», είπε ο Κασιδιάρης στον Δένδια, με τον βουλευτή της ΝΔ να απαντά «τι είναι αυτό το ύφος;» και τον Κασιδιάρη να βιαιοπραγεί εναντίον του, ενώ στα μικρόφωνα ακουγόταν ο προεδρεύων της συζήτησης, Μάκης Μπαλαούρας, να φωνάζει «Φρουρά, Φρουρά!».

Το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη

Το επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια ήταν το αποκορύφωμα, αλλά στην ιστορία έχει μείνει και το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη από τον καταδικασμένο Κασιδιάρη στο στούντιο του ΑΝΤ1. Ωστόσο, οι τραμπούκικες εκτροπές μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής από τη Χρυσή Αυγή αποτελούσαν συνήθεις συμπεριφορές.

Οι χειρονομίες Λαγού σε βουλευτές του ΚΚΕ και το έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε Μουμουλίδη - Μανιάτη

Το 2015 ο Γιάννης Λαγός (Χρυσή Αυγή) χειρονομούσε στους βουλευτές του ΚΚΕ, με την κατάσταση οριακά να βαίνει στα άκρα μέχρι να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι. Οι γροθιές αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση της Σοφίας Βούλτεψη που μπήκε ανάμεσά τους με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται εκτός εαυτού.

Ακόμη ένα σκηνικό θυμόμαστε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη και τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη που παραλίγο να πιαστούν στα χέρια, έπειτα από έναν έντονο διάλογο με «γαλλικά».

Το χαστούκι του Κεδίκογλου στον Στρατή Κόρακα

Το 1993 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου εξεμάνη από σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, τον οποίο έπιασε από τον λαιμό και χαστούκισε μετατρέποντας τη Βουλή σε ριγκ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας για την επαναφορά αποστράτων στο στράτευμα, ο Βασίλης Κεδίκογλου έτρεξε προς το μέρος του βουλευτή Κόρακα, πήδηξε πάνω από τα έδρανα και τον χαστούκισε.

Όταν ο Πύρρος Δήμας σταμάτησε την επίθεση Μίχου στον Τατσόπουλο

Στις 4 Ιουνίου του 2014, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μίχος έβριζε χυδαία τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, ενώ έφτασε στο σημείο να κινηθεί απειλητικά εναντίον του, με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα να ανακόπτει την πορεία του.

Ο Μίχος είχε έντονο διάλογο με τον κ. Τατσόπουλο όταν ο δεύτερος τους αποκάλεσε φασίστες.

Τότε σηκώθηκε ο Πύρρος Δήμας και του ζήτησε να κάνει πίσω. «Κάνε πίσω τώρα! Μην τολμήσεις άλλο βήμα» ακούστηκε να του λέει.

Οι καρεκλιές της Μεγαλοοικονόμου

Στην ιστορία έχει μείνει ο διαπληκτισμός της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου με πρώην συνεργάτη της. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2018, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Ένωση Κεντρώων) ξυλοκόπησε συνεργάτη της στο καφενείο της Βουλής.

Η βουλευτής του επιτέθηκε χτυπώντας τον με το κινητό της τηλέφωνο και πετώντας του μια καρέκλα, ζητώντας ταυτόχρονα σε «υψηλούς τόνους» να απομακρυνθεί από το Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς.

Στην ιστορία έχει μείνει ο διάλογος που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους με τη βουλευτή να φωνάζει: «Βγες έξω καθίκι! Πως μπήκες μέσα παλιάνθρωπε. Ποιος σου έδωσε άδεια;» και τον συνεργάτη της να απαντά «δεν πάω πουθενά. Φώναξε τον φρούραρχο».

Βαριές κουβέντες Κωνσταντινόπουλου και Μάρκου

Τον Ιούλιο του 2020 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στην Ολομέλεια.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν πριν ξεκινήσει η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Κώστας Μάρκου είπε σε παρακαθήμενο βουλευτή «θα περίμενα να ακούσω τον Κεγκέρογλου αλλά τα είπε ο Πλεύρης».

Τότε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να του είπε «μιλάς εσύ που είσαι χωμένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σου» με τον Μάρκου να απαντά «μιλάς σε εμάς για διαπλοκή εσείς που είστε ανοιχτοί», κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία.

Τότε άρχισαν τις ανταλλαγές εκφράσεων όπως «ντροπή», «ξεφτιλισμένε», «σεβάσου την ιστορία σου» με το προεδρείο να αποβάλει τον κ. Μάρκου.

Φραστική επίθεση Κασιδιάρη εναντίον Φίλη

Ακόμη ένα έντονο φραστικό επεισόδιο, είχε σημειωθεί το 2015 μεταξύ των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης για το μνημόνιο στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πήρε το λόγο, τονίζοντας εξαρχής ότι «συμπίπτει με τον Αττίλα 2 το μνημόνιο», με αποτέλεσμα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης να σηκωθεί από τα έδρανα διαμαρτυρόμενος.

Τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης του επιτέθηκε λέγοντας: «Βούλωσε το γερμανοτσολιά… κάτσε κάτω χοντρέ… πήγαινε στην Μέρκελ στα τέσσερα».