In order to fully operate this website you need to enable Javascript in your browser.

Σπιτικό σούσι


Γρήγορα και απλά!

Υλικά

Για το ρύζι

230 γρ. ρύζι αρμπόριο
420 γρ. νερό
50 γρ. mirin
2 κ.σ. ρυζόξιδο
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σούσι

1 φιλέτο σολομό
1 φέτα τόνο
100 γρ. σουρίμι
1 αγγούρι
1 αβοκάντο
φύκια nori
μαγιονέζα ή τυρί κρέμα
1 κ.σ. άσπρο σουσάμι
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
½ κ.γ. πάστα wasabi ή tabasco

Για το σερβίρισμα

πάστα wasabi
τζίντζερ
σόγια σος

Εκτέλεση 

Για το ρύζι

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει σε δυνατή φωτιά.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Το νερό πρέπει να γίνει άσπρο.
Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
Σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Βράζουμε για 30 λεπτά.

Για τη σύνθεση

Ανακατεύουμε λίγο το ρύζι με ένα κουτάλι.
Τυλίγουμε το sushi mat (ειδικό σουπλά για να τυλίγουμε το σούσι) με διάφανη μεμβράνη για λόγους υγιεινής.
Με αυτά τα υλικά φτιάχνουμε 3 είδη σούσι.

Για το avocado salmon

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
Κόβουμε το λεπτό κομμάτι του σολομού (το μέρος της κοιλιάς) που είναι πιο λιπαρό, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και το βάζουμε πάνω στο ρύζι.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το αβοκάντο, αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Το τοποθετούμε πάνω από τον σολομό.
Τυλίγουμε με το ειδικό σουπλά και το πιέζουμε πολύ καλά για να σχηματιστεί το σούσι μας.
Βάζουμε στην άκρη του nori λίγο σόγια σως ή νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει.
Κόβουμε τις άκρες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.

Για το spicy tuna

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
Πάνω στο ρύζι, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, απλώνουμε ½ κ.γ. wasabi.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον τόνο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Τον βάζουμε στη μέση του nori κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πάνω από το wasabi.
Κόβουμε το 1/3 από το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες 1 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος με τα σπόρια. Το τοποθετούμε πάνω από τον τόνο.
Τυλίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα.

Για το California

Ανοίγουμε με τα χέρια μας 5-6 κομμάτια από το σουρίμι ώστε να γίνει λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1-2 κ.γ. μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε.
Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του χωρίς να αφήσουμε κενό.
Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. Όταν το τυλίξουμε, το ρύζι θα είναι στην εξωτερική πλευρά.
Τυλίγουμε με την ίδια διαδικασία αλλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι.
Απλώνουμε από πάνω το σουρίμι που περίσσεψε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
Σερβίρουμε με wasabi, σόγια σος και τζίντζερ.

Πηγή: akispetretzikis.com


TAGS: